Това е третото издание на филмовия фестивал

Това е третото издание на филмовия фестивал

Отложиха официалното откриване на Международния филмов фестивал в Бургас, заради прогнозата за дъжд. Първата прожекция трябваше да започне в 21.30 часа тази вечер на открита сцена "Охлюва". Филмът, с който бе планирано откриването на феста е "Безкрайната градина" на режисьора Галин Стоев. Лентата ще бъде завъртяна на "Охлюва" на 21-и юли, събота, от 21.30 часа.

Прожекциите са планирани за открита сцена "Охлюва" в Морската градина и зала "Георги Баев" на културен център "Морско казино".

Носители на редица престижни филмови награди ще присъстват лично и ще провокират публиката с последните си кино творби. В тазгодишната селекция са включени 30 заглавия от страните от региона и ще даде ход на традиционната филмова панорама, представяща членовете на международното жури. 
Сред акцентите са филми, като "Безкрайната градина" (България) на Галин Стоев; "Синът на София" (Гърция) на Елени Псику, обрал редица престижни филмови награди, като Трайбека и др.; "Стремглаво" (Украйна) на Марина Степанска; арменското предложение за "Оскар 2017" - "Йева" на Анахид Абад; "Гостът" (Турция) на Андач Хазнедароглу; "Зер" (Турция) на Казим Йоз и "8''19" (България), чийто сценарист, писателят Георги Господинов ще закрие фестивалната програма.

В документалната селекция намират място: "Не на място" (Турция/Белгия) на Волкан Уче;  "През тялото ѝ" (Гърция) на Захариас Мавроеиди; "Хармония" (Англия/Русия)  на Фредерик Пакстън;  "В (инто) нацията на голямата Одеса" (Украйна) на Александър Брунковски, "Jam session" (България) на Борислав Колев, "Живот понякога" (Турция) на Чем Хакверди. Късометражната селекция отново поставя фокуса си върху млади режисьори с бъдеще, носители на награди от международни фестивали. 
Международно жури тази година е в състав - Пипо Медзапеза; Христо Илиев - Чарли; Вано Бурдули; Павел Кита и Анна Горанова. Те ще определят победителите в категориите: "Най-добър игрален филм", "Най-добър документален филми" и "Най-добър късометражен филм", а зрителите отново ще имат възможност да участват в селекцията за най-приятната награда - тази на публиката.
За пръв път тази година официален партньор на Международен филмов фестивал Бургас ще бъде "Ню Бояна филм". Най-голямото студио на Балканите ще връчи на победителя в категорията най-добър пълнометражен филм наградата "Дани Лернер" в размер на 10 000 евро под формата услуги. Спечелилият приза ще може да го използва за своя следващ пълнометражен проект. 
Тази година фестивалът е подготвил изненада и ще представи късометражни филми на талантливи млади бургаски творци, които лично ще разкажат повече на живо - инициатива, имаща за цел да се превърне в неизменна част от фестивала и да прерасне в трибуна на бургаските творци.
Фестивалът се осъществява благодарение на Община Бургас, Национален фонд култура, Община Руен, "Ню Бояна Филм Студио", Италиански културен институт, институт "Камойнш", Посолство на Република Гърция, Посолство на Република Грузия, "Теди Кам", "Инсайт ивентс", "Принтер БГ", ресторант "Розе" и др.

Организаторите на BIFF вярват, че третото издание на фестивала ще затвърди наложената от тях концепция за превръщане на Бургас в пресечна точка на съвременни кинодейци и любители на седмото изкуство и ще отреди на града достойно място на световната филмова карта.
Медиен партньор на фестивала е сайт "Черноморие".