Расте броят на пациентите, които имат нужда от болнично лечение. Снимка Архив Черноморие-бг

Расте броят на пациентите, които имат нужда от болнично лечение. Снимка Архив Черноморие-бг

Отменят културните и спортни събития в Бургас. Това бе решено на заседание на Областния кризисен щаб, заради запазващият се висок брой на заразени с корона вирус в общината и региона. XIX издание на "София филм фест на брега", който трябваше да се проведе от 18-ти до 26-ти март ще бъде отложен. "Новата дата на провеждането му ще бъде уточнена допълнително", каза за "Черноморие" Весела Йорданова - началник на отдел "Култура и връзки с обществеността" в ОБщина Бургас.

Това са единствените мерки, които влизат в сила на този етап. Затварянето на молове, фитнес центрове и заведения ще бъде обсъдено на заседанието на щаба в петък.

Към днешна дата броят на заболелите в област Бургас е 724 на 100 000 за последните 14 дни. Заетостта на леглата за лечение на COVID-19 е 90%. Към настоящия момент има 50 свободни терапевтични легла и 8 интензивни от общо 516 разкрити. Със заповед на директора на РЗИ Бургас д-р Георги Паздеров броят на леглата ще бъде увеличен на 551 от събота, 20-ти март. Във всяко едно от болничните заведения, лекуващи болни от ковид, броят на леглата ще бъде увеличен с минимум 30% от общия леглови фонд. Броят на хоспитализираните към последното денонощие е 447.

Болничните легла в област Бургас се изчерпват бързо. В момента заболеваемостта е от нивата на ноември-декември 2020 година и се покачва. В тази връзка здравните експерти настояват за въвеждане на допълнителни, по-строги мерки. Същите ще бъдат обсъдени на заседание на щаба в петък 19-ти март 2021 г., когато се очаква да бъде взето окончателно решение. До тогава, в сила остават сега дестващите мерки, като се отменят всички културни и спортни събития без тези с международно участие.

В Бургаско забраняват сватби с над 10 гости, заведенията ще работят до 22.00 ч.