Достъпът на граждани до връх Шипка остава свободен

Достъпът на граждани до връх Шипка остава свободен

Тържествата на връх Шипка ще бъдат отменени, заради корона вируса. От Националния оперативен щаб предупреждават, че "струпването на големи групи хора на едно място създава предпоставки за епидемиологични рискове относно активиране на горепосочените инфекции" и на базата на експертните становища препоръчват отмяна на планираните тържествени мероприятия на връх Шипка за 3 март.

Препоръката е адресирана до президента на Република България Румен Радев, председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, министър-председателя Бойко Борисов, областния управител на област Стара Загора Гергана Микова и кмета на община Казанлък Галина Стоянова.

Въпреки препоръката на Националния оперативен щаб за заболяването COVID-19 от пресцентъра на президента Румен Радев обявиха, че "държавният глава ще участва в отбелязването на Националния празник - 3 март на връх Шипка от 11.00 часа, когато ще поднесе цветя на връх Шипка и ще отправи приветствие по случай Националния празник на България. По-рано, от 09.30 ч. президентът ще присъства на молебена, който ще бъде отслужен в Шипченския манастир "Рождество Христово" от Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан.

Достъпът на граждани, желаещи да се поклонят пред Паметника на Свободата на връх Шипка обаче, остава свободен.

Община Стара Загора отмени планираните за утре тържества навръх националния празник на страната. В официалния сайт на Общината се съобщаха, че "се отменят планираните тържества за отбелязване на 142 години от Освобождението на България, паметното шествие с 300-метровото българско знаме, както и тържествената заря-проверка". Въпреки това, в 10.30 часа, кметът на Стара Загора Живко Тодоров, заедно с общинското ръководство и общински съветници, ще поднесат цветя пpeд пaмeтницитe, пocвeтeни нa Ocвoбoждeниeтo нa Cтapa Зaгopa - Паметник на защитниците на Стара Загора, Мавзолей - костница "19 юлий 1877", Паметник на Трета опълченска дружина и подп. Калитин, Паметник на загиналите воини в Джуранлийския бой, Паметник на загиналите във войните старозагорци, Паметник на Старозагорското въстание. А в 11.00 часа ще бъдат положени венци в знак на почит и признателност към знайните и незнайни герои, извоювали Свободата на България, пред Мемориалния компекс "Бранителите на Стара Загора".

Заради грипната ваканция, която обявиха днес в Бургас, учениците няма да участват в тържествата посветени на 3-ти март в морския град. Така очакваното за първи път изпълнение от 100 ученици на Ботев марш отпада от програмата на Общината.