България ще отбележи на 3-ти март 142 години от освобождението си

България ще отбележи на 3-ти март 142 години от освобождението си

Така очакваният Ботев марш няма да прозвучи навръх националния празник на страната - 3-ти март в Бургас. Причината за това е грипната ваканция, която бе обявена за втори път тази зима във всички училища в морския град и региона. Ботевият марш трябваше да бъде изпълнен за първи път в Бургас от сборен фанфарен и духов оркестър с участието на близо 100 деца от бургаски училища, под диригентството на Анастас Камиларов. Заради грипната ваканция обаче, участието на всички ученици в предварително обявените събития на 3-ти март в Бургас отпадат.

Тържествата по случай 142 години от обявяването на свободата ще започнат в 11:30 часа на площад "Св. св. Кирил и Методий", където жители и гости на града ще бъдат посрещнати от най-знаковите фигури на националноосвободителните борби. Бургаските актьори Невена Николова, Никола Парашкевов, Николай Стоименов, Валери Еличов, Златко Ангелов, Иван Григоров и Пламен Каров ще се превърнат в Иван Вазов, Христо Ботев, Левски, Райна Княгиня, Георги Бенковски, Захари Стоянов и руския офицер Павел Калитин. В 12:30 часа тържествен камбанен звън от всички православни храмове ще възвести Деня на свободата.

След празничния молебен, отслужен от бургаското православно духовенство, над 10 танцови ансамбъла ще поведат третомартенското хоро. На сцената ще се качи и големият Иво Папазов с оркестър "Тракия", който ще зарадва бургазлии с виртуозните си изпълнения.