Техническият проект за ремонта е на стойност 9 960 лева, които са отпуснати от Министерството на културата. Снимка РИМ - Бургас

Техническият проект за ремонта е на стойност 9 960 лева, които са отпуснати от Министерството на културата. Снимка РИМ - Бургас

Министерството на културата отпуска 9 960 лева за проект за ремонта на сградата на Историческата експозиция на Регионалния исторически музей в Бургас. През март тази година от РИМ кандидатстваха пред културното ведомствос проект за извършване на специализирани консервационно-реставрационни дейности за недвижимо културно наследство, програма 1: "Опазване на недвижимото културно наследство 2021 г.".

От 80 подадени проектни предложения са одобрени едва 20, едното от които е този на РИМ - Бургас за проектиране на цялостен ремонт на сградата на Историческата експозиция, която се намира на улица "Лермонтов" №31. Планира се да се изготви технически проект за нов покрив, дренаж, фасади, огради, фондохранилище, озеленяване, консервация на зидове и колони от айтоски камък. След изготвянето на проекта предстои и съгласувателна процедура в Националния институт за недвижимо културно наследство, понеже сградата на Историческия музей е недвижима културна ценност от местно значение.

Старинната къща на три етажа, в която се помещава музея, е построена от гръцкия търговец Ахилея Йоанидис през 1901 г. През 1981 г. е предоставена на Бургаския музей.