Почистването е в наводнени през миналата година места. Снимки Областна управа

Почистването е в наводнени през миналата година места. Снимки Областна управа

Министерски съвет отпуска 61 808 лева за осигуряване проводимостта на участъци от речното легло на река Русокастренска в южния и севeрния край на село Русокастро. Тече процедура по изготвяне на проект, след коетто ще бъде възложено и самото почистване.

От близо седмица тече усилено почистване на деретата, които са държавна собственост на територията на община Камено. За краткия срок вече са изчистени над 1200 метра, осигурена е провoдимостта в най-критичните участъци, отстранени са паднали дървета, храстова растителност, битови отпадъци, тръби. По думите на кмета на село Тръстиково - Иванка Драгова, местните жители, сред които и 90-годишни, не помнят някога да е правено подобно почистване на опасните участъци. Селото беше едно от пострадалите при бедствените наводнения през 2017 година, когато водната стихия взе човешки жертви и нанесе редица материални щети. След като пробва да чисти деретата в областта с помощта на лица лишени от свобода, областният управител Вълчо Чолаков получи необходимото съдействие от страна на "Пожарна безопасност и защита на населението", за да увеличи ефективността на почистването и посредством тежка техника.

Инициативата е на бургаския губернатор и се реализира благодарение на ГД ПБЗНС и местната Пожарна служба в Бургас. Институциите са осигурили тежка техника, която да работи в критичните участъци. Областният управител Вълчо Чолаков провери на терен как вървят дейностите по почистването. Проверката установи, че вече са проводими 200 метра от Татарски дол в село Ливада, 600 метра от дерето на село Полски Извор в посока село Черни връх, в момента тежката техника работи върху дерето в село Тръстиково.

По думите на областния управител, това което прави бургаската областна управа за почистването на критични участъци е прецедент, защото се извършва без необходимия финансов ресурс, но в никакъв случай не е геройство.

"Не спираме да търсим варианти, правителството ни помага, но проблемите са трупани с години, затова усилията трябва да бъдат съвместни. На местно ниво трябва да се поема инициатива според възможностите. На територията на област Бургас участъците за почистване  са стотици хиляди метри, а проблемът отлежава повече от 30 години. От хората разбираме, че някъде почистване не се е случвало никога. За мен единственото правилно в тази ситуация е да не си прехвърляме топката, а институциите съвместно, кой с каквото може и според компетенциите си, да се опитаме да свършим нещо полезно. В област Бургас успяваме да го правим. Това, което постигнах с времето е да убедя всички институции, че няма "моя и твоя работа", хората не се интересуват чия е компетентността и са прави. Работим като общ механизъм, това е държавата", коментира Вълчо Чолаков.

Проблемът с непочистените дерета и речни участъци бе сред първите, с които областният управител се сблъска в началото на мандата си, липсата на средства го принуди да търси алтернативни методи като използване труда на лица лишени от свобода. С лека техника и човешка сила само на територията на община Камено са почистени близо 6000 кв.м. За съжаление ефектът се оказва временен и недостатъчен, което налага търсенето на тежка техника, с която да се осигури пълна проводимост. Към настоящия момент същата е налична и работи в най-критичните точки, след приключване се очаква да бъде насочена и към други проблемни места в областта, сред които участък от река Средецка, в района на село Дебелт.

"Пробвахме с лица лишени от свобода, ефектът не беше достатъчен, сега благодарение на Пожарната работим с тежка техника. Не е цялостно решение на проблема, но е стъпка. Аз съм научен, че решенията идват с малки, но последователни действия, не с оплакване и недоволство", допълни още Чолаков.

4 309 140 059 млн. са отпуснати по фонд "Солидарност" за общините Камено и Бургас, засегнати от бедственото наводнение през 2017 година. Средствата са за възстановяване на разходите, които общинските администрации са извършили за отстраняване на щетите, нанесени от наводнението.

Галерия