Заупокойна литургия бе отслужена навръх днешния празник Преображение Господне в бургаския храм "Света Богоровица". На нея присъстваха членове на тракийско дружество "Странджа" и народно читалище "Преображение 2017".  На литургията присъстваха над 100 от членовете на тракийското дружество.

Литургията е памет на всички знайни и незнайни тракийци, загинали в борбите за национално освобождение на България.

В пламъка на Илинденско-Преображенското въстание загива легендарният и обичан от тракийци войвода-революционер Георги Кондолов. С формираната си чета Кондолов пристига на конгреса, проведен на Петрова нива и по-късно четата се превръща в един от основните отряди, взели участие във въстанието. Името на Кондолов беше споменато по време на панихидата, наред с имената на десетки герои, загинали в борбата за национално освобождение.

На литургията присъстваха председателят на тракийско дружество "Странджа" Стефан Колев, председателят на НЧ "Преображение 2017" Лазар Налбантов, членове от секциите "Тракийска зора", "Златна есен", "Георги Кондолов", "Тракийска пролет" и др. към тракийско дружество "Странджа".

След отслужването на литургията на всички присъстващи бяха раздадени питки, жито и баница, собственоръчно приготвени от самите членове на тракийското дружество.

Галерия