Елена Петрова е национален посланик на УНИЦЕФ и участва в откриването на Синята точка във Варна

Елена Петрова е национален посланик на УНИЦЕФ и участва в откриването на Синята точка във Варна

Синя точка в подкрепа на украинците във Варна отвори врати от днес. Тя е съвместна инициатива на Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ) и Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) в България в партньорство с Българския червен кръст (БЧК), Българския хелзинкски комитет (БХК) и представители на общността на бежанците. Тя се намира в централата на БЧК в града и беше открито в присъствието на представителя на УНИЦЕФ в България Кристина де Бройн, представителя на ВКБООН в България Рао Нарасимха, областния управител на Варна Благомир Коцев и председателя на БЧК - Варна Илия Раев. 

В откриването се включи и актрисата Елена Петрова - национален посланик на УНИЦЕФ в България.

Повече от 5 милиона души избягаха от Украйна от началото на войната на 24 февруари 2022 г. досега. Оттогава в България са пристигнали над 450 000 души от Украйна, от които малко над 87 000 са останали в страната. От всички, получили временна закрила в България, близо 40% са деца. Голяма част от бежанците, които остават в страната, са решили да се установят по Черноморието и по-точно във Варненска област. 

УНИЦЕФ и Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) създадоха 30 центъра, които предоставят подкрепа на бежанци, бягащи от войната в Украйна (т. нар. Сини точки) по границите и основните пътища на мигрантите, като 6 от тях са в България.

Центровете "Сините точки" са безопасни пространства за закрила и основни услуги, които се разкриват в страните, приемащи бежанци от Украйна, включително Полша, Румъния и Молдова. В тях се предоставя информация, правни съвети, психосоциална подкрепа, идентифициране и насочване към услуги за деца, жени, семейства и други групи, изложени на специфичен повишен риск, докато бягат от конфликта в Украйна.

"УНИЦЕФ и ВКБООН са благодарни за състраданието, щедростта и солидарността на съседите на Украйна, които приемат хората, търсещи безопасност.  Важно е тази солидарност да се разпространява без никаква дискриминация. Всички хора, независимо от раса, етническа принадлежност, религия или култура, трябва да получат еднакво отношение и закрила", заяви Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ в България.

Центровете допълват подкрепата от националните правителства и са организирани в координация с държавните власти и други партньори по ключовите транзитни маршрути и дестинации, за да помагат на децата и семействата в нужда.

"Всички права на децата, включително достъпът до здравеопазване, закрила, образование и други услуги - трябва да бъдат гарантирани. Ето защо е толкова важно да проявим солидарност. Всяко дете се нуждае от нашите грижи и приемане, но най-вече от мир", заяви актрисата Елена Петрова, национален посланик на УНИЦЕФ в България.

Освен заработилия днес център "Синя точка" в централата на БЧК-Варна, ВКБООН и УНИЦЕФ вече откриха такива центрове и в София, Добрич, Бургас, Русе и Дуранкулак, където бежанците могат да получат правна, социална и психологическа подкрепа.

Уницеф със Синя точка в полза на украинците

"Сега, преди началото на новата учебна година, бих искала да потвърдя ангажимента ни да осигурим подкрепа за достъпа до образование на всяко дете. Бих искала да призова семействата да запишат децата си на училище и детска градина. Училището и ежедневните грижи ще дадат част от усещането за нормалност на децата. Образованието остава мостът към по-добро бъдеще по време на война", отбеляза още Кристина де Бройн.

Досега в "Сините точки" в България услуги са получили около 7000 бежанци, включително и деца с увреждания и непридружени деца.

- Над 1600 деца са получили подкрепа в обособените пространства за игра за децата

- 800 души са получили психосоциална помощ

- Над 5000 души са получили съдействие с информация или насочване към услуги

Галерия