Синята точка ще функционира поне 6 месеца, каза Руска Бояджиева регионален координатор на Уницеф. Снимка Черноморие-бг

Синята точка ще функционира поне 6 месеца, каза Руска Бояджиева регионален координатор на Уницеф. Снимка Черноморие-бг

Световната организация "Уницеф" разкрива Синя точка в помощ на украинците. Тя ще бъде разположена на територията на Морска гара - Бургас, където до преди няколко дни се намираше хуманитарния център за събиране и раздаване на хранителни продукти в помощ на украинците, които са избягали от войната и са настанени в морския град и региона.

"Това е четвъртата Синя точка, която ще започне да функционира в страната ни, след София, Русе и Варна. Очакванията са тя да работи поне 6 месеца", каза за "Черноморие" Руска Бояджиева - регионален координатор на "Уницеф". Синята точка на оганизацията се реализира съвместно с Върховният комисариат за бежанците, Българският хелзинкски комитет и Българският червен кръст.

На територията на Синята точка, която представлява защитено пространство, ще бъдат предоставени безплатно социални услуги, психо-терапевтични услуги, юридическа помощ. Украйнка, която е юрист по образование, още от утре ще започне да работи на терен със своите сънародници, които са в нужда. "Целта е хората да получат квалифицирани правна информация, защото има много и различни казуси", допълни Руска Бояджиева.

На територията на Сенята точка ще бъде обособен детски кът, място за кърмене и преповиване на бебета.

Преместиха 150 украинци в Китен, гарата остана празна

Галерия