Носенето на маски ще е задължително за персонала и за клиентите, когато те не са седнали на маса. Снимка Янчо Събев

Носенето на маски ще е задължително за персонала и за клиентите, когато те не са седнали на маса. Снимка Янчо Събев

В Кралство Белгия разпуснаха част от мерките. Консултативният комитет на Белгийското федерално правителство взе няколко решения във връзка със започването на работата на ресторантите и кафенетата, провеждането на организирани събития, спортните и други мероприятия на открито за деца и възрастни и летните лагери за деца.

Вече повече от година репортери на "Черноморие" ви информират как се развива пандемията по света посредством разказа ни бургазлии, които живеят на различни места.

Броят на регистрираните положителни случая в Белгия от началото на пандемията достигна цифрата 1 014 351 души. Към днешна дата излекуваните са - 883 729, а са починали - 24 511 души. Активните случаи са 106 237. Към 8-ми май новите случаи са 3 723.

"От 8 май кафенета и ресторантите имаха разрешение да отворят терасите си за клиенти от 08.00 до 22.00 часа. Като на една маса ще могат да седят максимум четирима души. Децата под 12 години също ще са включени в тази бройка от 4 души", разказа бургазлията Янчо Събев, който от години живее и работи в белийския град Льовен.

Няма да е задължително клиентите, които седят на една маса в заведението да са близки контакти помежду си.

Големите семейства от над 4 души ще имат право да седят заедно на една маса. Разрешени ще са само места за седящи клиенти и обслужване само на масите. Ще трябва да има най-малко 1,5 метра разстояние между масите. Носенето на маски ще е задължително за персонала и за клиентите, когато те не са седнали на маса.

Другото изискване е, нивото на музиката да не е повече от 80 децибела.

Остава изскването на сватбите за има максимум 15 гости. Все още не е взето решение дали от юни ще са възможни сватбени тържества.

На погребения е разрешено присъствието на максимум 50 души.