Пабло Роси за първи път ще свири пред бургаската публика

Пабло Роси за първи път ще свири пред бургаската публика

Пабло Роси е считан от специализираната критика за едно от най-важните имена сред новото поколение бразилски пианисти. Лауреат е на Първия национален конкурс за млади бразилски таланти “Nelson Freire“ през 2003 година. Гради солидна кариера на национални и международни сцени. Бил е солист на Камерните оркестри на Кремъл (Москва) и Оверн (Франция), на Симфоничните оркестри на Киров, Бразилия и Сао Пауло и Филхармоничните оркестри на Минас Жерайс и Гояс.

Бургаската публика ще има шанса да чуе виртуозния музикант на живо. Концертът ще се състои на 7-ми юли, от 19:00 ч. е залата на НХК. Гостуването на бразилския пианист е част от програмата на 17-ото издание на Лятна академия на изкуствата.

 

- Музиката е универсален език. Той достига до всеки и се разбира от всеки – без значение от националност, религия, социално положение. И ако приемем тази метафора, какво искате да кажете чрез този „език“, какви послания искате да предадете?

- Няма съмнение че музиката (и изкуството като цяло) могат и трябва да бъдат много повече от само забавление. Затова винаги се включвам в интересни и смислени проекти, които позволяват да предадем истинското ни послание към публиката. Това послание трябва да бъде свързано с ключови теми, от значение за нашето общество и настоящия свят, като: глобалното затопляне, расовото равенство и др.

- През последните години светът преминава през различни изпитания –пандемия, войни, икономическа криза – какви са Вашите наблюдения – стават ли хората по-отворени към изкуството, или напротив – обръщат повече внимание на битовите неща от ежедневието.

-  Да, категорично, по време на пандемията хората преоткриха музиката и огромното значение на изкуството. Вярвам, че стъпка по стъпка все повече хора започват да разбират „терапевтичното“ значение на музиката и благотворното влияние, което тя има върху здравето на човек. В крайна сметка, всички искаме да живеем в хармония и баланс - състояния, които могат да бъдат постигнати със слушането на музика.

- Бразилия е цветна и топла страна, която се асоциира с усмихнати хора, красива природа и музика. Намирате ли нещо общо между Бразилия и България? 

- Бил съм само няколко пъти в България, но мога да кажа, че тук имам невероятни преживявания. Не бих искал да правя по-задълбочен анализ по въпроса, като сравнявам двете страни, но със сигурност мога да заявя, че в България открих усмихнати хора, прекрасна природа и много богато музикално наследство.

- Не е нужно човек да разбира от музика, за да я усеща и да му въздейства. Каква е ролята на музиканта в този процес? Може ли изпълнението да бъде въздействащо, ако музиката, която изпълнявате, не Ви харесва? 

- Абсолютно не! Изпълнителят, трябва да усети всичко преди да получи шанса да го предаде на публиката. Дори да съм влюбен в това, което правя, не е задължително и не е гарантирано, че публиката ще бъде завладяна и развълнувана. За мен отправната точка е човек да се възползва максимално от първоначалния процес на подготовка за изпълнение, да научи в дълбочина произведенията, които ще пресъздава, да влезе „в главата“ на композитора, да „престрои“ тази музика по начин, по който може да внесе свой собствен почерк, но с уважение към творчеството на композитора.

- Какво ще представите пред бургаската публика? Издайте в аванс малко от нещата, които сте подготвили!

- Програмата в Бургас ще представи разнообразие от бразилска класическа клавирна музика от късния романтизъм с Хенрик Осуалд, през модернизма с уникалния Вила-Лобос и завършващ със съвременната национална музика с двама от най-актуалните композитори на нашето време – Алмейда Прадо и Едино Кригер. Това ще бъде възможност да се покаже бразилската музика с цялото ѝ разнообразие и богатство на стила. Надявам се публиката на град Бургас и последователите на Лятната академия на изкуствата да успеят да се запознаят с тази музика и да развият интереса и занапред.

Галерия