На своята 70-годишнина Васил Стоименов признава, че нямаше да дочака този ден без помощта на специалистите в Бургаската болница и точната им диагноза. Снимка УМБАЛ

На своята 70-годишнина Васил Стоименов признава, че нямаше да дочака този ден без помощта на специалистите в Бургаската болница и точната им диагноза. Снимка УМБАЛ

Един от най-тежките случаи на Отделението по хемодиализа в УМБАЛ Бургас отбеляза с благодарност своята годишнина. На своята 70-годишнина Васил Стоименов признава, че нямаше да дочака този ден без помощта на специалистите в Бургаската болница и точната им диагноза. Благодарен е, че днес е стигнал до болницата със собствените си крака – доскоро се придвижвал на инвалидна количка.

"Поднасям своите специални благодарности както на д-р Лорис Мануелян, така и на д-р Иван Казмин, специалист-ревматолог. Попаднах в болницата преди повече от година, по спешност. Получих сериозна криза с виене на свят и обърканост. Наложи се спешна диализа. Впоследствие се оказа, че нямам само бъбречен проблем, а рядко автоимунно заболяване. Получих точна диагноза, която впоследствие се потвърди и в София", разказва Васил.

"Васил е събирателен образ на повечето от нашите пациенти. При нас идват случаи с усложнения, с други заболявания. Завръщат се и стари пациенти, които са посещавали частни диализи. Причината е, че само тук можем да извършим консултация с други специалисти без да се налага хората да търсят направление от джипито, или да плащат. Можем и да хоспитализираме пациента веднага, ако се налага", коментира д-р Лорис Мануелян, завеждащ Отделението по хемодиализа.

 Расте и броят на извършваните процедури – те вече стигат до 500 на месец. Единствено в УМБАЛ Бургас се извършват диализи по спешност, както и осигуряване на съдов достъп.

Благодарение на Община Бургас в отделението е извършен ремонт и то изглежда приятно и уютно за пациентите, принудени да прекарват часове тук. По стените висят енергийни картини, рисувани и подарени от бургаската художничка и поетеса Нели Драгиева. Те носят силни послания и авторката им вярва, че изкуството й ще донесе здраве, сила и спокойствие както на пациентите, така и на медицинския персонал, който прие дарението с благодарност.