Японката Нанако Сато и италианецът Франческо Русо си партнират в балета Палечка. Снимки Държавна опера Бургас

Японката Нанако Сато и италианецът Франческо Русо си партнират в балета Палечка. Снимки Държавна опера Бургас

"Палечка" с втора премиера на бургаската балетна сцена. Тя е насрочена за 11-ти ноември, събота, от 11.00 часа. Майсторската адаптация, хореография и режисура на приказния сюжет, представен като детски балетен спектакъл, са дело на Мария Табакова, която миналата година постави на сцената на Бургаската опера друго заглавие, предназначено за деца - "Червената шапчица", чиято премиера премина с изключителен успех, а постановката продължава да се играе при голям интерес – и в Бургас, и на други сцени в България.

В събота в "Палечка" ще участват чудесни артисти, впечатляваща е и сценографията, под формата на 3D мапинг. Разбира се, ще има и изненади, за да бъде съботната утрин наистина празнична – и за децата, и за по-големите, които все още вярват във вълшебства.

Сцената ще оживее отново – чрез майсторската мултимедия, и ще пренесе последователно присъстващите в уютния дом на Палечка, където тя се появява от вълшебно семенце, дарено на бездетната й майка, и в блатото – при нахалните жабоци, които я отвличат за булка, и в приказна гора с чудни създания и досаден бръмбар‐жених, и в снежна идилия, където тя е намерена, премръзнала, от една мишка ‐ хитруша, която я гласи за невеста на слепия къртик, и на финала – във вълшебен замък, където се случват истински чудеса на бала – така, както повеляват традициите на всяка детска приказка, където властват Доброто и Справедливостта...

Прекрасен сценичен тандем ще бъдат отново японката Нанако Сато и италианецът Франческо Русо, те ще предадат заряда на спектакъла, подплатени не само с артистичност и финес, но и с високо техническо майсторство!

На сцената ще танцувах и Илина Константинова - като Фея, Елена Георгиева - Майка, Натали Иванова - Майка Жаба, Даниел Димитров и Кирчо Желязков - Синове Жабоци, Калина Неделчева - Мишка, Кирил Филипов - Бръмбар и Къртица, Гергана Козарева - приказно създание.

Артистите от балетната трупа на Бургаската опера репетират усилено за втората премиера. Осезаеми са желанието, старанието и отдадеността в творческия процес на постановчика – Мария Табакова, на балетистите, както и на специалистите от техническите служби, които са подготвили постановка на най-високо естетическо ниво. Художник на костюмите е Натали Маркова, мултимедията, която ще пренесе публиката в чудодейна визуална среда, е дело Никола Пешев.

Галерия