Бебето проплакало на кръговото на Трапезица

Бебето проплакало на кръговото на Трапезица

Парамедикът Борислав Караниколов сам изроди бебе в линейка в центъра на Бургас. Случаят е от вчера. Филиалът за спешна медицинска помощ в община Средец, където той е на смяна, получава обаждане за започнало раждане в село Орлинци. "Жената ни чакаше в центъра на селото. Качихме я, имаше контракции. Докато пътувахме, контракциите станаха на 2-3 минути и бебето се роди две минути преди да стигнем болницата", разказа Борислав Караниколов. Това се случва на кръстовище "Трапезица" в Бургас, което се намира близо до държавната болница. "Не беше много удобно, трябваше да се подпра на стената, за да асистирам на майката. Детето изплака почти веднага. Тези няколко минути ми се сториха много дълги", споделя парамедикът. Но си спомня ученото в университета и без колебание го прилага.

Бебето е момиче, а майката му е дала име като своето. В момента и двете се намират в УМБАЛ Бургас и състоянието им е добро.

Борислав Караниколов е придобил професията си в бургаския университет "Проф. д-р Асен Златаров". Работи като парамедик на линейка от година и половина. През курортния сезон помага в лекарски кабинет, оказва спешна помощ и на футболни мачове. Горд е с професията си, но не крие, че среща трудности – въпреки липсата на кадри в системата на Спешната помощ, там трудно назначават парамедици. Същевременно използват знанията и уменията им, но при размита отговорност – и да помогнеш, и да не помогнеш, можеш да бъдеш еднакво уязвим пред закона.

"Постъпката на Борислав е поредното доказателство, че мястото на парамедика е в Спешната помощ при ясно определени правила и задължения, които трябва да носи. Колегите са отлично подготвени за реакция при спешни състояния, катастрофи, битови инциденти. Нашата работа за регулирането на професията продължава, защото е недопустимо при трайно незаети 45% от местата в Спешната помощ, техните умения да не се използват. Парамедикът е гръбнак на системата на Спешната помощ в цяла Европа", коментират от Съюза на парамедиците в България.