Кметът Марин Киров отчете свършеното през първата година от мандата си. Снимки Община Царево и авторът

Кметът Марин Киров отчете свършеното през първата година от мандата си. Снимки Община Царево и авторът

Инвестиции, възстановяване и добро отношение с хората - така определи първата година от мандата си кметът на Община Царево Марин Киров. Той направи отчет на свършеното пред съгражданите си на събрание, което се проведе в читалище "Георги Кондолов". Тази година мина и под знака на преодоляване на последствията от бедствието, което сполетя общината в началото на септември миналата година. За възстановяване на щетите по засегната инфраструктура са необходими 80 млн. лева. "Получихме от държавата 40 млн. лева и успяхме да привлечем държавно финансиране в размер на 37 млн. лева за реализацията на други проекти", каза пред журналисти кметът на Царево.

"Изпращаме трудна управленска година във финансово отношение заради сполетялото ни бедствие през 2023 година, но и започнахме много големи инфраструктурни обекти, които преобразяват цялата община, подобряват качеството на живот и ни утвърждават като предпочитана дестинация за почивка и живот по Южното Черноморие. Проектите с осигурено финансиране, част от които вече се изпълняват, а други се проектират и се възлагат чрез обществени поръчки в община Царево. Тези проекти ще се изпълняват в следващите две години и в голяма степен ще определят мандата и развитието на населените места. Най-важното за мен е, че те засягат положително развитието на всички населени места от общината. В Лозенец наблягаме на туристическата инфраструктура, в Царево изграждаме Медицински център и започваме Многофункционална спортна зала, във Варвара вече почти изградихме нов водопровод, но ще проектиране и пречиствателна станция, в Ахтопол предстоят обществени поръчки за спортна и образователна инфраструктура и подобряване на средата в детската градина, в Синеморец ще проектираме пречиствателна станция. Имаме проекти, с осигурено финансиране за всяко едно населено място", каза пред пълната зала на чатилещото кметът на общината Марин Киров.

"Заварихме няколко готови проекта – първата фаза с осигурено финансиране на ремонта на пътя до село Фазаново; този за ремонта в детската градина и този за ремонта в противопожарната служба, а договорите за финансиране подписахме и процедурите проведохме през настоящата година. По другите големи проекти се привлечени средства, налага се проектиране, заверка на изтекли разрешения, нови съгласувания, много-много работа и провеждане на процедури", каза още Марин Киров.

"Въпреки че нямахме възможност като време и финанси още първата година да стартираме с нова културна програма, надградихме съществуващата с нови инициативи и проекти - арт инсталацията "Ветровете" на Царево; пейки-книги - 25 пейки под формата разгърната книга намериха място на емблематични места в Царево, Лозенец и Ахтопол; "За едно" - интерактивна светлинна арт инсталация, разположена край слънчевия часовник в Лозенец; Графити фестивал - - Arsek & Erase изрисуваха стената на пристанището в Лозенец; Проведе се Царево спортува с плувен маратон и бягане; проведохме много нови събития  и концерти по населените места", допълни царевският кмет.

Той допълни, че за изминалата година в приемния му ден са минали над 600 жители на общината. "Създадохме добри и приятелски отношения с хората, което е важно", категоричен е Марин Киров.

Галерия