Ректорът на НХА проф. Георги Янков връчи дипломите на бакалаврите. Снимки Черноморие-бг

Ректорът на НХА проф. Георги Янков връчи дипломите на бакалаврите. Снимки Черноморие-бг

Първите 16 бакалаври на филиала на Националната художествена академия в Бургас получиха дипломите си на специална церемония. Те завършиха специалностите "Живопис", "Графика", "Книга, илюстрация, печатна графика" и "Плакат и визуално комуникация". "За тези четири години, откакто съществува филиала, ние сме участвали в 103 изложби в Бургас", каза директорът на филиала доц. Димо Колибаров.

"Филиалът на Академията е сбъдване на една мечта. Но стартирането и развитието му се вписа със свой почерк в живота на Бургас. Вашите дипломи имат своуй привкус, защото имат и щипка сол. Желая ви безоблачно бъдеще", каза по време на церемонията кметът на община Бургас Димитър Николов. Той връчи почетния плакет на Общината на ректора на НХА проф. Георги Янков за приноса му в развитието на образованието в морския град. Такъв плакет получи и доц. Димо Колибаров.

Проф. Янков е в основата на създаването на филиала на Академията и той бе нейният първи директор. "За мен е огромна гордост и изключителна радост, че сме се събрали днес за дипломирането на бакалаврите. Вие имате, не само таланта, но и знанията. Давайте смело и ще имате успехи", поздрави проф. Георги Янков първия випуск на филиала на НХА. Приветствие към тях отправи и областният управител на Бургас Стойко Танков.

На церемонията присъстваха и народният представител Жечо Станков, председателят на ОбС Севдалина Турманова, ректорът на университет "Проф. д-р Асен Златаров" проф. Магдалена Миткова, зам.-кметът по култура в община Бургас Диана Саватева, зам.-кметът по образование в община Бургас Йорданка Ананиева, меценатът Руси Куртлаков и други.

Церемонията продължи с откриване на изложба на дипломантите, която представя живописни и графични творби, илюстрации, авторски издания и плакати.

Специален поздрав отправи хор "Милка Стоева" и ученици от НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров".

Галерия