Украинците ще тръгнат за вътрешността на страната с влак от жп гара Варна

Украинците ще тръгнат за вътрешността на страната с влак от жп гара Варна

Първите 200 украинци, които са настанени в хотели във Варна и региона, ще отпътуват днес с влак от жп гарата в морския град. Те ще бъдат качени на влака, който пътува по линията Варна - София и потегля в 10.30 часа. За целта към бързия влак ще бъдат закачении четири допълнителни вагона.

80 от украинците ще слязат гара Плевен, откъдето ще бъдат извозени с автобуси до курорта "Рибарица". Останалите 120 души ще бъдат настанени в бази на Паничище. Те ще слязат на гарата в Дупница, след което ще бъдат транспортирани до базите за настаняване.

"3000 души от Украйна вече са напуснали местата, в които са били, а други 5000 ще останат в хотелите. Остават за преместване около 7000 души от област Варна", каза областният управител на област Варна Благомир Коцев.

Транспортирането ще става с автобуси до жп гарата. Всеки хотел ще получи точни инструкции кога неговата група ще бъде извозена, с какъв транспорт и в каква посока.

Около 3000 украинци са намерили работа в област Варна, стана ясно на брифинга.

До преместването на украинците се стигна, след като на 31-ви май изтича тримесечната програма, която хотелиерите ще получават по 40 лева на ден за нощувка, закуска, обяд и вечеря за украинец.

Малко над 500 са хотелите в цялата страна, които са заявили участие за новата програма, при якойто ще се плаща по 15 лева на ден за украински бежанец. Около 300 са хотелите, в които вече има настанени украински граждани.

Хотел край Варна настанява украинци по новата програма

Базите в Созопол и Сарафово стават буферни за разселването на украинци