Някои хотелиери вече започнаха да настаняват украинци по новата програма. Снимка Министерски съвет

Някои хотелиери вече започнаха да настаняват украинци по новата програма. Снимка Министерски съвет

Хотел край Варна настанява украинци по новата програма, която влиза в сила от 1-ви юни. В него са приети над 400 многодетни майки от Одеса и Николаев (виж видеото). Хотелът от няколко дни настанява бежанци по новата програма и ще продължи да го прави докато запълни капацитета си от 550 души, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Хотелиерът е отворил още два свои хотела за бягащите от войната в Украйна с общо над 600.

На 31-ви май изтича тримесечната програма на правителството, която даваше възможност на украинците, които са избягали от войната в родината си, да останат в хотели. За тях хотелиерите ще получат по 40 лева на ден за нощувка, закуска, обяд и вечеря. Първият транш е изплатен. Обработват се документите за втория. Не всички хотелиери обаче получиха цялата сума.

От 1-ви юни започва да действа новата програма за настаняване на украинци във ведомствени бази и места за настаняване, които са регистрирани в Националния туристически регистър, По тази програма ще се изплащат по 15 лева на ден. Като за целта хотелиерите трябва да заяват, че искат да участват в нея.

Украинците остават в хотелите, държавата ще плаща за тях по 15 лв. на ден

От 29-ти май започват да разселдват украинците, които са настанени в хотели в Бургас и региона. За целта Морска гара става буферна зона.

Кризисният център в Бургас става буферна зона за извозване на украинци