Изложбата ще бъде открита на 13-ти юни в галерията на филиала в Магазия 1

Изложбата ще бъде открита на 13-ти юни в галерията на филиала в Магазия 1

Първият випуск бакалаври от филиала на Националната художествена академия ще подредят обща изложба с дипломните си работи. Тя ще бъде открита на 13-ти юни в изложбената зала на филиала в Магазия 1. Завършването на студентите се случва в юбилейната 125-а годишнина от създаването на Националната художествена академия. Своите дипломни защити ще проведат 16 студенти от специалностите "Живопис", "Графика", "Книга, илюстрация, печатна графика" и "Плакат и визуално комуникация".

Първият випуск на филиала на НХА с дипломна защита

На 13 юни ще се проведе и церемонията по дипломирането на бакалаврите. Те ще получат от ректора на Академията роф. Георги Янков удостоверения за завършен курс на обучение. В същия ден ще бъде открита и изложбата на дипломантите, която представя живописни и графични творби, илюстрации, авторски издания и плакати. Изложбата ще се открие под звуците на талантливите ученици от Националното училище за музикално и сценично изкуство "Проф. Панчо Владигеров" - Бургас.

Филиалът на Националната художествена академия в Бургас е първата изнесена самостоятелна структура на Академията в нейната история. Той е факт по силата на Постановление № 16 от 5 февруари 2018 г. на Министерския съвет. В него се обучават студенти по специалностите "Живопис", "Графика", "Книга, илюстрация, печатна графика", "Плакат и визуална комуникация", "Мода" и магистърските програми "Арттерапия" и "Културно наследство на Българското Черноморие". Филиалът на НХА се помещава на втория етаж в модерната и нова сграда на Магазия 1 в зоната за свободен достъп на Пристанище Бургас и в Конгресния център на пристанището, където са изградени ателиета и лекционни зали за студентите, както и административни помещения. 

За създаването на филиала в Бургас НХА получи съдействие и цялостна подкрепа от Община Бургас.