Кемпер на повече от половин век ще бъде показан в ретро зоната на фестивала

Кемпер на повече от половин век ще бъде показан в ретро зоната на фестивала

Кемпер, произведен в Швейцария в една-единствена бройка през далечната 1969 година, ще бъде показан на фестивалното изложение в Бургас. Именно 70-те години на миналия век се смятат за началото на къмпингуването. Кемперът е с бензинов двигател, а осветлението му е с газени лампи. Оборудването му е изцяло запазено, включително с посудата в него, и ще може да бъде разгледан от посетителите.

За носталгично настроените почитатели на този вид почивка ще бъде оформен цял кът с фотографии и картички на къмпинги от миналия век. Притежател на колекцията от ценни находки, събирани в продължение на години, е Жана Иванова от Царево. Самата тя е любител на къмпингуването и споделя, че иска да запази за историята хубавите спомени от времето, когато Черноморието не е било толкова урбанизирано. Сбирката й е вдъхновена от летата в Мичурин (както е предишното име на Царево) и е попълвана на различни форуми и аукциони. В ретро къта ще могат да бъдат разгледани и фотографии от друга черноморска перла – Обзор.

Първото издание на фестивала "Explore the world" се организира със съдействието на Община Бургас и Министерството на туризма. В продължение на два дни – 27 и 28 април, на територията на Морска гара ще бъдат представени и най-новите тенденции в къмпинг, караванинг и аутдор туризма. Изложители на кемпери, палатки, офроуд автомобили, оборудване и аксесоари за водни спортове и занимания за свободното време, идват на място, с което ще дадат старт на къмпинг сезона по Черноморието.

С атрактивни презентации ще се представят и някои от черноморските общини.

Фестивалната зона ще бъде отворена и двата дни от 09.30 до 21.00 часа. Любими бургаски изпълнители ще се погрижат за настроението на присъстващите, а в събота от 16.00 часа на сцената на Морска гара ще излезе Дичо. Вкусна храна и бира ще има в изобилие, организаторите предвиждат и различни игри и занимания за присъстващите.

Във фестивала е обособено място и за посетители със собствени кемпери и каравани.    

Галерия