Стоян Попов в ролята на Трубадур

Стоян Попов в ролята на Трубадур

Първото издание на Националния конкурс за млади оперни певци с международно участие "Стоян Попов" започва на 17-ти октомври в Бургас и продължава до 21-ви октомври.

Конкурсът се осъществява със съдействието на Община Бургас. Проектът, спечелен от Бургаската опера, е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура" по "Програма за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институти“.

Конкурсът носи името на големия български баритон, който е пял с дългогодишен успех по наши и световни сцени – Стоян Попов. Освен на сцената, маестро Попов е посветил повече от 20 години и на каузата да помага на млади колеги, учейки ги на вокална техника и интерпретация, а чрез контактите и познанствата си у нас и в чужбина, той е успял да помогне и за професионалната им реализация. Негова неосъществена мечта остана създаването на студия за млади оперни певци, където те да развиват и усъвършенстват таланта и вокалните си и актьорски умения.

"Идеята за конкурс на негово име произлиза именно от това му съкровено желание – с мисъл и грижа към младото поколение, което да продължи достойното присъствие на български оперни артисти по световните сцени", казва доц. Александър Текелиев - директор на Държавна опера Бургас, ученик и е инициатор на създаването на конкурс на името на Стоян Попов.

Конкурсът ще бъде в два тура, на които кандидатите ще се представят на сцената на Операта със съпровод на пиано.

Конкурсната програма на Националния конкурс с международно участие "Стоян Попов" ше бъде представена от младите оперни певци пред журито на 18-и и 19-и октомври в залата на Държавна опера – Бургас – съответно от 10 ч. и 12 ч., като входът за публиката е свободен. Ден преди конкурсната програма – на 17-и октомври, от 15.00 часа във фоайето на Операта ще бъде теглен жребият, като ще бъдат допуснати само записалите се за участие кандидати и членовете на журито. Заключителна гала вечер на лауреатите с оркестъра на Държавна опера – Бургас и официалното закриване на конкурса ще бъде на 21-ви октомври от 19.00 часа, под съпровода на оркестъра на Държавна опера – Бургас – на  рождения ден на маестро Стоян Попов. Диригент на тържествената гала вечер ще бъде маестро Григор Паликаров, който е и член на журито.

В конкурса заявили участие десетки млади оперни певци, български и чуждестранни, мъже и жени, като възрастовото ограничение е 37 години.

Първи и втори тур ще бъдат със съпровод на пиано – на голямата сцена в залата на Държавна опера – Бургас. На I тур – 18 октомври, кандидатите ще изпълнят по свой избор песен или ария от български композитор и ария по избор от славянски композитор. На II тур участниците в конкурса ще представят една ария по избор /различна от изпълняваните на I тур/ и ария от опера на големия италиански композитор Джузепе Верди.

Авторитетното жури ще оценява младите таланти. За председател на журито от организаторите е поканен големият български тенор с международна кариера Калуди Калудов, който успешно работи и като вокален педагог. Членове на журито са: проф. Нико Исаков – оперен певец, баритон, декан на Вокалния факултет към НМА Проф. „Панчо Владигеров“ – София; Стефка Минева – мецосопран, българска оперна певица със световна кариера, вокален педагог;  проф. д-р Григор Паликаров – диригент, главен художествен ръководител на Симфоничен оркестър – Пазарджик; Огнян Драганов – оперен режисьор, директор на Държавна опера – Стара Загора, доц. д-р Александър Текелиев – оперен режисьор, директор на Държавна опера – Бургас. Ще бъдат раздадени шест награди – по три за жени и три за мъже, като носителите на първа награда ще получат право на участие в спектакъл на Бургаската опера. Част от наградния фонд е осигурен с финансовото съдействие на Община Бургас.

Световноизвестният оперен певец Стоян Попов е роден на 21 октомври 1933 г. в с. Момина църква, Бургаска област. Именитият баритон  произхожда от свещенически род и е възпитан във вяра в ценностите на християнството и добродетелността, родолюбие и почитане на българските традиции. Именно от Бургас започва бележитият му път на артист, който има признание далеч отвъд границите на родината. Маестро Стоян Попов е завършил Българската държавна консерватория в класа на проф. Христо Бръмбаров. Още като студент е удостоен със златен медал на Световния младежки фестивал в Хелзинки. Наричан е от френската музикална критика „Гласова катедрала“ и "българският Тито Гоби". Гастролите му по световните оперни сцени получават оценки от типа "изключителен Макбет", "ненадминат интерпретатор на Скарпия" и др. Като дългогодишен солист на Националната опера и балет, той изпълнява централни партии в опери на: Верди ("Риголето", "Набуко", "Трубадур", "Макбет", "Аида", "Отело", "Фалстаф", "Ернани", "Травиата",); Пучини ("Тоска"); Бизе ("Кармен"); Чайковски ("Дама пика"); Мусоргски ("Хованщина", "Борис Годунов") и много други. Удостоен със званието "Камерзенгер" на Австрия /1982. Партнирал си е на една сцена със световни певци като Пласидо Доминго, Лучано Павароти, Джакомо Арагал, Хосе Карерас, Алфредо Краус, Петър Дворски, Елена Образцова,  Рената Ското и др. Десетки са спектаклите му с партньори като : Райна Кабаиванска, Гена Димитрова Александрина Милчева, Анна Томова-Синтова, Никола Николов, Николай Гяуров, Никола Гюзелев и още много звезди от  българския оперен небосклон.

Репертоарът му съдържа над 50 централни баритонови партии изпълнявани в оперните театри на 3 континента с огромен успех. Стотици са изпълнените от него песни, както и кантатно-ораториални и вокално-симфонични творби.

В България Стоян Попов пее не само в Софийската опера. Той гостува често  и на сцените на всички извънстолични оперни театри.

Траекторията на артистичния път на Стоян Попов тръгва винаги от родината и неизменно завършва в нея. Макар многократно да е имал  предложения и възможности да избира къде да живее и твори по света, следвайки пътя на кариерата си, той винаги се е завръщал в България и е споделял, че му липсва България, роднините, приятелите, атмосферата в нашите театри, или най-общо казано – всичко българско.