Концертът е тази събота, 28-ми август, от 20.30 часа във Флората. Снимка Държавна опера

Концертът е тази събота, 28-ми август, от 20.30 часа във Флората. Снимка Държавна опера

"Пътуване във времето" е озаглавен концертът, който ще зарадва ценителите на изкуството на 28-ми август, събота, от 20.30 часа в двора на експозиционен център "Флора" - Бургас. В него участват - оперни певици - Мария Цветкова-Маджарова, Нона Кръстникова и пианистката Илиана Тодорова.

Публиката ще бъде преведена през различни епохи и жанрове на класическата музика в рамките на поредица от концерти "Пътуване във времето". Ще се пренесем в XVII и XVIII век, Барок, след Ренесанса – френски (baroque), италиански (barocco), означава неправилна перла или фалшив скъпоценен камък. Пищност, претрупаност, шумното изобилие на детайли, но и мелодии, които докосват сетивата, истории за императрици и крале, афери и интриги, обрисувани в музика от Хендел, Рамо, Вивалди, Пърсел.Два сопрана, пиано, дуети и арии (по-малко), в които ще разпознаете известни мотиви от любими филми. Тази звукова магия ще бъде придружена от разходка из Лувър, Ермитаж, Петра и Пирамидите, под формата на мултимедия. За визията на проекта се грижи художникът Диана Авелова– млада артистка, която учи изящни изкуства и костюм не къде да е, а в Академията за сценични изкуства в Париж.

Хореографията на концертния спектакъл е на Патрисия Соарес. Тя е от Лисабон, Португалия, учила e класически танц в Лисабон и Мадрид. Работила е като балерина в Държавна опера– Стара Загора, а от 2019 г. работи в Държавна опера– Бургас.

В изисканото открито пространство на "Флора"-та ще прозвучат красиви мелодии, които не само носят несравнимо сетивно и естетическо удоволствие.