Пчелар от Несебър стана цар По време на ритуала цар Калоян постави короната на главата на Кирил Киров и го обяви за цар Кирил Първи. Развълнуваният пчеларят от Несебър обяви, че първия му указ като цар ще бъде да се обединят всички пчеларски организации в страната, които вече са към десет. Той обеща да работи за развитието на българското пчеларство, да продължи да помага на младите си колеги, които имат желание да изкарват прехраната си с този древен занаят.

одор Найденов, председател на търновската пчеларска организация, връчи специална грамота на Киров.
Членовете на клуба на пчеларите, удостоени със званието "Пчелар на годината", и техни колеги от цялата страна се изкачиха на хълма "Царевец", за да присъстват на този първи ритуал и да покажат уважението си към доказалия през годините своите качества като най-добър техен колега. "Кирил Киров е нашият обединител", каза Тодор Найденов. Пчеларите очакват скоро да бъде приет Законът за браншовите организации, който да  даде тласък за обединението на всички пчеларски съюзи и асоциации в страната. Те признават, че Кирил Киров е най-заслужилият сред тях, не само за това, че има голям пчелин и от 36 г. е производител. Той е организатор на всичките осем и предстоящото девето издание на Международния фестивал на меда, който се провежда всяка година в Несебър, и на единствения засега у нас Музей на пчеларството.

Инициаторите на коронацията му предложиха резиденция във Велико Търново,но Цар Кирил Първи обяви решението си да остане да живее в Несебър.

Максим Момчилов