Ефтим Чакъров (в средата) с екипа на песента Не те забравям, която им донесе две първи награди. Снимки Черноморие-бг

Ефтим Чакъров (в средата) с екипа на песента Не те забравям, която им донесе две първи награди. Снимки Черноморие-бг

Песен на създателя на музикално студио "Ре" - Ефтим Чакъров спечели 39-то издание на националния конкурс за българска популярна песен "Бургас и морето". "Не те забравям" по музика и аранжимент на Ефтим Чакъров, текст Красимир Трифонов в изпълнение на Дани Илиева и Емин Ал-Джунейд спечели първа награда на журито, наградата в онлайн гласуването и наградата за текст на вестник "Черноморски фар". Така напрактика отвя конкуренцията в тазгодишното издание на конкурса, който се организира от Община Бургас.

Сигналът на "Бургас и морето" прозвуча тази вечер за 39-ти път в Летния театър на Бургас. А публиката имаше уникалната възможност да се наслади на 12-те конкурсни песни, които бяха допуснати до финалния кръг.

"Това е дългогодишен и утвърден конкурс за българска шлагерна песен. Искам да поздравя Недялко Йорданов, Стефан Диомов, Тони Димитрова - имена, коита са част от нашето самочувствие, част от авторитета на Бургас", каза кметът на Община Бургас Димитър Николов и така откри тазгодишното издание на "Бургас и морето".

И тази година на сцената на Летния театър се качиха утвърдени изпълнители и изгряващи певци. За пореден път в конкурса участваха и вокална група "Би Ем", "Вива квартет" и оркестър "Горещ пясък". А жури в състав - певецът Веселин Маринов, певицата Тони Димитрова, поетът Ваньо Вълчев, Диана Саватева – зам.-кмет по култура, туризъм и спорт в Община Бургас, Кирил Вълчев - генерален директор на БТА, Петър Алексиев – композитор и носител на първа награда на "Бургас и морето" през 2021 г. оценяваше конкурсните песни.

В продължение на повече от месец всички почитатели на българската песен и на конкурса можеха да чуят песните - фаналисти и да гласуват за своята любима. Така онлайн класацията оглави "Не те забравям" по музика и аранжимент на Ефтим Чакъров, текст Красимир Трифонов, в изпълнение на Дани Илиева и Емин Ал-Джунейд с 1147 точки. На второ място се нареди "Истинска любов" по музика и аранжимент на Светослав Лобошки, текст - Христина Димова, в изпълнение на Фиген Шенол с 1126 точки. На трето място остана "Преди много луни" - музика Иван Гогов, аранжимент Иван Гогов и Деан Вълев, текст Иван Гогов, в изпълнение на Дишо и Иван с 607 точки.

Тежката дума на журито определи и крайното класиране - първо място и парична награда от 4 500 лева за екипа на песента "Не те забравям", второ място и парична награда от 2 500 лева за "Звездите в нас" - музика Владо Димов, аранжимент Светослав Лобошки, текст Емилиана Стоименова, в изпълнение на Владо Димов, трето място и парична награда в размер на 1 000 лева за екипа на песента "Преди много луни".

И публиката в Летния театър имаше възможност да гласува, а тя подреди първата тройка така - първо място "Преди много луни" - 301 гласа, "Не те забравям" - 151 гласа, "Ще те обичам" - музика Даниел Русев - Danny Levan, аранжимент Даниел Русев - Danny Levan, текст Анастасия Маврудиева, изпята от Християна Лоизу и Danny Levan - 149 точки.

За втора поредна година фондация "Благотворителност и милосърдия" връчи награда на името на Пламен Ставрев. Тази година отличието е за Дишо и Иван, които получиха статуетка и парична града в размер на 1 000 лева. Фондацията отличи с грамота и парична награда и Богдан Томов, който изпя "Текила за сам" - музика Илиана Атанасова и Александър Табаков, аранжимент Илиана Атанасова и Александър Табаков, текст Иван Тенев.

Водещ на конкурса бе актрисата Здрава Каменова. А рецитал изнесе Веселин Маринов.

Песента победител "Не те забравям" може да чуете във видеото:

Галерия