Песента Заклинание в изпълнение на Кристина Дончева и вокален ансамбъл Фортисимо спечели първа награда на жури и публика на конкурса Бургас и морето тази година. Снимки Черноморие-бг

Песента Заклинание в изпълнение на Кристина Дончева и вокален ансамбъл Фортисимо спечели първа награда на жури и публика на конкурса Бургас и морето тази година. Снимки Черноморие-бг

Песента "Заклинание" по текст на бургаския депутат Ивайло Вълчев ("Има такъв народ" б.а.), музика Петър Алексиев, аранжимент - Петър Алексиев и Алекс Нушев, в изпълнение на Кристина Дончева и вокален ансамбъл "Фортисимо" спечели 38-то издание на националния конкурс за песен "Бургас и морето". Екипът на песента дублира отличието си и си тръгна с първа награда на журито и първа награда на публиката. Ивайло Вълчев не бе в залата и не присъства на награждаването. Отличията получиха Петър Алексиев и Алекс Нушев.

За финала на конкурса, който се проведе на 31-ви юли в Летния театър на Бургас, бяха допуснати 15 песни. Тази вечер обаче публиката чу 14 от тях. Песента "Слънчев рефрен" в изпълнениена на Руслан Мъйнов, по музика на Георги Милтиядов, аранжимент на Васил Иванов - Dexter и текст на Пейо Пантелеев бе дисквалифицирана, заради нарушаване на изискванията на конкурса, който се организира от Община Бургас.

Сигналът на тазгодишното издание на конкурса прозвуча от сцената на театъра, а водещите - Атанас Стоянов и Драгомир Драганов бяха посрещнати с аплодисменти от публиката. Изцяло мъжко жури и нов регламент за гласуване белязаха 38-то издание на единствения песенен конкурс у нас. Шестима мъже - Атанас Стоянов - радио водещ, Цанислав Петков - диригент и част от вокална група "5-те сезона", Кирил Вълчев - генерален директор на БТА, Дани Милев - певец и композитор, Благовест и Светослав Аргирови - певци гласуваха по десетобалната система за 14-те песни. Според новото правило, всеки един от тях имаше право да даде само по веднъж оценките от 7 до 10, след което нямаше право да гласува с тях. Така напрактика значителна част от песните бяха подкрепени с оценки от 1 до 6, тъй като високите оценки бяха вдигнати и вече не участваха в гласуването.

Това определи и класацията на журито - 52 точки получи песента "Всичко е море" в изпълнение на Вили Русева, по музика и аранжимент на Светослав Лобошки, текст - Ники Комедвенска, 51 точки получи песента "Заклинание" по текст на Ивайло Вълчев, музика Петър Алексиев, аранжимент - Петър Алексиев и Алекс Нушев, в изпълнение на Кристина Дончева и вокален ансамбъл "Фортисимо", 47 точки бяха за "В някой друг живот" в изпълнение на семейния дует - Мариана Попова и Веселин Плачков, музика на Евгени Парцалев, аранжимент - Сейхан Салиев, текст - Мариана Попова.

Към тези оценки се прибавиха и приравнените оценки от гласовете на меломаните. В продължение на месец те имаха право да гласуват за своята песен на сайта на конкурса "Бургас и морето". Вотът в сайта определи на първо място песента "Заклинание" с 623 точки, на второ "Всичко е море" с 350 точки, на трето с 300 точки - "Ти, мое море" в изпълнение на Мария Гогушева, музика на Хайгашод Агасян, аранжимент - Светослав Лобошки, текст - Галина Златарева.

Така сборът от оценките на журито и оценките от гласувалите в сайта на "Бургас и морето" определи крайното класиране. А то изглежда така: на първо място - песента "Заклинание" по текст на Ивайло Вълчев, музика Петър Алексиев, аранжимент - Петър Алексиев и Алекс Нушев, в изпълнение на Кристина Дончева и вокален ансамбъл "Фортисимо", на второ място е песента "Всичко е море" в изпълнение на Вили Русева, по музика и аранжимент на Светослав Лобошки, текст - Ники Комедвенска, на трето - "Животът ни е сцена" в изпълнение на Георги Дюлгеров и Гергана Великова, текст - Живко Колев, музика и аранжимент - Светослав Лобошки.

А публиката в Летния театър, която имаше възможността да гласува чрез специален код на листовката към всеки билет, определи своя победител - песента "Заклинание".

За поредна година областният всекидневник "Черноморски фар" връчи наградата за най-добър текст. Тази година той бе определен чрез гласуване в сайта на вестника. Най-много гласове получи текста на песента "Писмо в бутилка" на Яна Вълчева, музика - Силвия Колева и Нивелин Мирков, аранжимент - Нивелин Мирков, изпълнена от Силвия Колева. Отличието връчи главният редактор на вестника Силвия Шатърова.

Докато течеше гласуването на публиката и се обработваха резултатите, рецитал изнесоха братя Аргирови. Те изпълниха най-големите си хитове и накараха зрителите в Летния театър да танцуват и се забавляват заедно с тях.

Галерия