Пейо Пантелеев събра приятели за премиерата на новата си книга, включваща 24 басни. Снимки Лина Главинова

Пейо Пантелеев събра приятели за премиерата на новата си книга, включваща 24 басни. Снимки Лина Главинова

Най-песенният български и бургаски поет Пейо Пантелеев се представи в ново амплоа. Вместо поетични и романтични строфи за любовта, морето, приятелството, той изненада с 24 басни, събрани в последната му книга - "Един, една, едно, едни басни и шантавини". "Добре дошли на приятелите на Пейо Пантелеев и на поезията. Той е едни от авторите, емблема на нашия град. Сега се представя пред нас с басни, които са нещо много различно в неговото творчество", започна представянето на Пантелеев, Марияна Праматарова. Събитието събра баш бургазлии в зала "Георги Баев" на културен център "Морско казино".

"Един поет", "Един надут пуек", "Един охлюв от Свищов", "Един наежен таралеж" са само част от басните, които звучаха в залата. Сатиричните творби на Пейо Панталеев бяха изпълнени от актрисата Румяна Кралева и госта - неповторимият актьор Ицко Финци. Финци е приятел и колега на Пейо Пантелеев още от времето, когато са работели като актьори в Куклен театър - Бургас. Ицко Финци, след като чете с пламък и страст басните на Пейо, грабна и любимата си цигулка. В импровизирания концерт той изпълни "Радост от любовта", "Море от любов" на Ричард Клайдерман. Не изпусна да изсвири хитови произведения на Моцарт и Бетховен.

"Най-важното е да не си загубим чувството за хумор. Сега е време за басни. Аз винаги съм бил в опозиция. Реших с перото да се надсмея, да иронизирам толкова, колкото ми е дал Господ! Знаем, че най-ценното е приятелството.  Да забравим лошотията. Това научих след това, което ми се случи. Тук сме се събрали само хора, които знаят за какво става въпрос", развълнувано сподели пред гостите авторът на "Един, една, едно, едни басни и шантавини" Пейо Панталеев.

След представянето на книгата, всеки един от посетителите, закупил книгата му, получи автограф. На композитора и приятел Стефан Диомов - песенният поет Пантелеев написа: "Здравей, как си приятелко?" (песен създадена от двамата големи български приятели, поет и композитор Пантелеев - Диомов б.а.).

Само преди месец Пантелеев получи и специалната награда на вестник "Черноморски фар" за най-оригинален текст на песента "Дано да си простиш" на 37-то издание на национални конкурс за песен "Бургас и морето".

Галерия