Йорданка Христова връчи първата награда на колегата си Дани Милев. Снимки Лина Главинова

Йорданка Христова връчи първата награда на колегата си Дани Милев. Снимки Лина Главинова

Песента "Това си ти" по музика и аранжимент на Дани Милев, текст на Катерина Бакларова, в изпълнение на Дани Милев спечели първа награда на 37-то издание на националния конкурс "Бургас и морето". Сигналът на фестивала по музика на композитора Стефан Диомов даде начало на конкурсната вечер в Летния театър на морския град. В началото публиката отново чу "Морско синя любов" по музика на Светослав Лобушки, текст на Ники Комедвенска в изпълнение на бургазлията Стефан Илчев, която през 2018 година спечели наградата на публиката.

Фестивалът бе открит от зам.-кметът по култура в Община Бургас Йорданка Ананиева. А в ролята на водещи влязоха трима актьори - Веселин Ранков, Албена Михова и Моньо Монев. Сценарият на конкурса тази година бе на бургазлията Ивайло Вълчев. На сцената отново излезе оркестър "Горещ пясък", вокална група "Би Ем" и щрайх формация "Вива".

Зрителите в Летния театър имаха възможността да чуят 12-те финални песни, допуснати до конкурса от подборната комисия. Тази година журито, което оценяваше песните, бе в състав - Йорданка Христова - певица, Димитър Атанасов - певец и композитор, Димитър Гетов - композитор, Ева Найденова - певица, Кирил Вълчев - радио журналист, Веселин Пренеров - председател на Комисията по култура в ОбС - Бургас и Димитър Маджаров - директор на ОП "Летен театър, фестивали и концерти". От тази година членовете на журито гласуваха по променен регламент. Те имаха възможност да оценяват песните с оценки от 1 до 12. Но можеха да дадат 12 точки само на една от 12-те песни. За разлика от предишните години, когато оценките се обявяваха веднага след всяко изпълнение, тази година журито обяви как е гласувало на края на конкурса и след рецитала, който бе с песни по стихове на незабравимата Петя Дубарова.

Публиката също упражни правото си на глас. 1970 са седящите места в Летния театър и зрителите се възползваха от шанса да покажат коя песен им е харесала най-много.

Минути преди полунощ станаха ясни и имената на песните, чиито автори получиха награди, според оценките на журито. На трето място бе класирана песента "Тоя влак за Бургас" по текст на Христо Фотев, музика и аранжимент - Руслан Карагьозов, изпълнена от Георги Дюлгеров.

На второ място журито класира "Тръгваш ли?" по текст на Мина Пенкова, музика - Цанислав Петков, аранжимент - Петър Алексиев, изпята от Мина Пенкова. Така двата от певците от "5-те сезона" - Мина и Цани са сред отличените тази година.

Първо място журито опреди за песента "Това си ти" по музика и аранжимент на Дани Милев, текст на Катерина Бакларова, в изпълнение на Дани Милев.

За поредна година областният всекидневник "Черноморски фар" връчи награда за текст на песен. Тази година тя е за текста на Пейо Пантелеев "Дано да си простиш". Музиката и аранжимента на песента са на друг бургазлия Георги Милтиядов, а изпълнението бе на Пени Ставрева.

"Преди два дни се сетих, че песен по стих на Христо Фотев участва в "Бургас и морето" и си помислих, че той трябва да вземе тази награда. После си казах, защо да не съм аз? Той е получавал толкова много награди, а аз не съм. Христо Фотев е любимият ми поет. Спомням си, че преди години седях в Клуба на културните дейци, а той беше на съседна маса. И си казах: "Боже, аз съм от Бургас. Толкова много го обичам, а не се познаваме". И помолих момчето, което седеше на масата да не му казва. След десетина минути усетих как една лека и ефирна ръка ме докосва. И чух Христо Фотев да казва: "Знаем се!". Посвещавам тази награда на неговия гений", каза Пейо Пантелеев, когато получи отличието от главния редактор на вестника Силвия Шатърова.

Наградата на публиката тази година бе за песента "Мечтай, море" по текст на Татяна Йотова, музика на Мартин Антонов, аранжимент - Пламен Велинов в изпълнение на Александър Томов.

Галерия