Петър Кънев за пореден път води листата на коалиция БСП за България на парламентарни избори. Снимки Черноморие-бг

Петър Кънев за пореден път води листата на коалиция БСП за България на парламентарни избори. Снимки Черноморие-бг

Петър Кънев е роден на 18-ти декември 1953 година в село Миладиновци. По професия е инженер. Бил е депутат от коалиция "БСП за България" в няколко парламента - в 40, в 42, в 43, в 44, в 45, в 46 и в 47-мо Народно събрание. В 47-то НС беше зам.-председател на Комисията по икономическа политика и иновации, ръководител на делегация в Парламентарната асамблея на черноморското икономическо сътрудничество.

За пореден път той води листата с кандидати за народни представители на коалиция "БСП за България" във Втори Многомандатен избирателен район Бургас на предстоящите избори за 48-мо Народно събрание.

 

- Г-н Кънев, това са четвъртите избори за последната година, в които водите листата на коалиция "БСП за България" във Втори многомандатен избирателен район Бургас. Към какво ще отведете листата с кандидати за народни представители?

- Дано да ги отведе към спасителния бряг на едно стабилно правителство, на една работеща държава. Защото повярвайте ми, ако за Вас журналистите е тежко на всеки три – четири месеца да се занимавате с предизборна кампания, то за нас, политиците, не ни е по-лесно. Не сме имали досега, поне аз нямам спомени от съвременната ни политическа история, такава политическа криза, така че на всеки няколко месеца да правим избори. Мечтата ми, надеждите ми са, че след 2-ри октомври, както се шегувах наскоро в една от телевизиите, здравият разум ще надделее над здравите сили. Защото всички политически партии твърдят, че те са здравите сили, но трябва много разум, за да се разбере, че в една ситуация, която от вчера е доста по-различна. Защото от вчера с мобилизацията в Русия, България, Европейския съюз практически е в едно военно положение с Русия. На нас ни трябва изключително бързо да съставим правителство. Както искат да го кръщават – експертно, програмно, защото България е на ръба. Не можем да си позволим да живеем в тази турбулентна среда.

Европейският съюз ни дава 12 млрд. евро, това са на практика 25 млрд. лева, които Съюзът ги дава с желание нещо да се случва в България и нещо да се промени, и ние нямаме парламент и правителство, което да гласува законите по тях и да ги усвоява.

- Вече две години губим от новия програмен период. Може ли това време да се навакса по някакъв начин?

- Крайният срок е Нова година т.е. ако ние не приемем до Нова година тези закони и поправки, те са 21 на брой, не виждам с какво можем да бъдем конкурентни на Гърция или Румъния, които вече усвояват тези промени. Проблемът не е в тези пари. Проблемът е, че не функционира държавата. Със служебни кабинети не можеш да управляваш дълго време. Държавната администрация стои и се ослушва. Всеки казва, че има нужда от промяна в законите, но нямаш парламент, който да ги приеме и се въртим в кръг. И нямаме шанс да излезем от него, ако не надделее здравия разум в българската политическа класа, защото започнах да се съмнявам, че има такава. Тези червени разделителни линии, които 10 дена преди изборите всеки започна за чертае и не може да разбере, че правителство трябва да има.

- БСП влезе в тази предизборна кампания като част от управляващата четворна коалиция. На какви компромиси сте готови, за да има стабилно управление на страната след изборите на 2-ри октомври?

- В политиката съм се научил, че думата никога не бива да се употребява. Не бива в политиката да се казва никога. Истината е, че когато на преден план са националните интереси и интересите на обществото трябва да се намери баланс.

Излязохме от едно управление с добри чувства за свършена работа от страна на БСП. Колегите от опозицията коментират, че най-добре като експертиза в този кабинет е стояла БСП. И е съвсем нормално младите и нови партии, които тепърва се учат да работят и си го признават. Кирил Петков (министър-председател на четворния кабинет б.а.) призна, което беше смешно между другото, „Ние шест месеца направихме много грешки, но мисля, че вече се научихме да управляваме“. В правителството с ИТН, с една разбита команда като „Демократична България“, БСП с неговите четирима министри стоеше много добре.

Всички останали участници в кабинета се хвалят единствено със социалния пакет, но той е работа на БСП. И пенсии, и социалното подпомагане, и безплатните детски градини – всичко това е наше дело и сме доволни, че успяхме да го постигнем.

- След като Ви видяхме в управление и с "Продължаваме промяната", ИТН и "Демократична България", може ли след изборите да видим БСП и в управление с ГЕРБ?

- На този въпрос ще Ви отговоря отново така – в политиката никога не казвай никога.

- Какви са очакванията Ви за изборния ден? Ще отидат ли избирателите на 2-ри октомври до урните, защото за една година четири пъти ги карате да гласуват?

- Уморихме ги хората. Изгубиха доверие, че ще има най-накрая нещо стабилно. Моята молба и желание – гласувайте. И то не просто гласувайте, а изберете бюлетина номер 28. Това е истината!

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Галерия