Петър Стойчев е участвал на четири олимпиади – в Сидни, Атина, Пекин и Лондон

Петър Стойчев е участвал на четири олимпиади – в Сидни, Атина, Пекин и Лондон

Плувецът Петър Стойчев ще бъде специален гост на плувния маратон от Моста до остров "Света Анастасия", който Община Бургас организира на 9-ти юли, събота.

До момента има записани 60 плувци от цялата страната. В надпреварата ще има и международно участие. Разстоянието, което плувците трябва да преплуват по права линия, е 6400 метра в открити води. Това прави маратона труден и предизвикателен за всички участници.

Петър Стойчев е приел поканата за гостува на спортното събитие. Той е участвал на четири олимпиади – в Сидни, Атина, Пекин и Лондон. Сред най-добрите му постижения са 11 последователни световни купи в плувния маратон, световен рекорд за най-бързо преплуване на Ламанша, двукратен световен шампион по плуване в ледени води, както и 25 км в открити води в Шанхай.

Наскоро Петър Стойчев стана първият българин, избран в Техническия комитет по плуване на ФИНА. Той е сред 13-те специалисти от цял свят, които ще решават най-важните въпроси в плуването.

Това е признание за дългогодишната история на бургаския плувен маратон, организиран от Община Бургас в партньорство с "Морска администрация", Флотилия бойни и спомагателни кораби - ВМС, РД "Гранична полиция", "Пожарна безопасност и защита на населението", "Пристанище Бургас" ЕАД, Рибарско селище "Ченгене скеле", плувен клуб "Метропол", общински и държавни институции.

В маратона могат да участват всички жители и гости на град Бургас, навършили 16 години, преминали предварителен медицински преглед, който ще се извърши в деня на състезанието.

Всички желаещи да участват трябва да се явят на 9 юли в 07:30 ч. на Морска гара - Бургас за регистрация, инструктаж, медицински прегледи и транспортиране до остров Света Анастасия. Стартът ще бъде даден от острова в 09:30 ч., а финалът на маратона ще бъде на плочата на Моста, където ще бъде и награждаването в 12:00 часа.

С оглед безопасността на състезателите, по време на маратона ще бъде осигурен реанимационен екип по вода и водолазен екип, както и спасителни средства на МА, ВМС, "Гранична полиция", рибарски лодки и джетове, които ще придружават участниците по целия маршрут.

Община Бургас е предвидила парични награди за състезателите над 45 години (навършени).

Класираните от 1-во до 6-то място мъже и жени на възраст от 16 години (навършени) ще получат следните парични награди:

Мъже - 1 място – 700 лв., 2 място – 500 лв., 3 място – 350 лв., 4 място – 250 лв., 5 място – 200 лв., 6 място – 150 лв.

Жени - 1 място – 700 лв., 2 място – 500 лв., 3 място – 350 лв., 4 място – 250 лв., 5 място – 200 лв., 6 място – 150 лв.

Класираните от 1-во до 8-то място състезатели над 45 години (навършени) ще получат следните парични награди:

1-во място - 140 лева, 2-ро място - 110 лева, 3-то място - 100 лева, 4-то място - 90 лева, 5-то място - 80 лева, 6-то място - 70 лева, 7-мо място - 60 лева, 8-мо място - 50 лева.

При лоши атмосферни условия Община Бургас си запазва правото да отмени старта на маратона с оглед безопасността на състезателите по време на проявата.