Изложбата ще бъде официално открита тази вечер

Изложбата ще бъде официално открита тази вечер

"Графични срещи край морето" е името на художествения проект, който събира в екип петима бургаски художници: Добрин Вътев, доц. Димо Колибаров, Георги Петков, проф. Светозар Бенчев и Кръстьо Тодоров. Експозицията ще бъде подредена в зала "Ал. Г. Коджакафалията" на културен център "Морско казино" и ще бъде официално открита днес, 22-ри октомври, в 18.00 часа. Инициативата се реализира с подкрепата на Община Бургас по програма за съфинансиране на културни проекти.

Всеки един от бурагските майстори ще представи по два графични листа. Колекцията от десет графики ще бъде свидетелство за доброто партньорство между Дружество на художниците - Бургас и Национална художествена академия - филиал Бургас. Експозицията се посвещава на големия бургаски майстор-печатар Георги Велков (1947-2020 г.), последният ундрукер, един от най-добрите майстори  в занаята. Той работи 30 години тази уникална графична технология - литография в Графична база "Тодор Атанасов" в Бургас.

"Всички, които познаваха бай Георги, със сигурност ще го помнят като човек с голямо сърце и усмивка. Изключителен професионалист, печатал изкуството на най-големите творци в България. Нека е вечна паметта му" коментира Добрин Вътев, който е основен двигател на проекта и председател на Дружеството на художниците в Бургас.

Проектът "Графични срещи край морето" показва сътрудничеството между две от най-значимите и мащабни организации в регионален и национален мащаб, добрите практики в създаването на изящни произведения, представянето пред публика и педагогическите процеси в работата със студентите.

Галерия