DSC_7050

DSC_7050

Петко Иванов - областен лидер на БСД: Желанието ни е: 100% участие в местната власт

, а след това е чрез парламентарните избори след 2 години.

Целта на постигането на тази задача е да се утвърди в България европейски социален модел - нова икономика, нова политика на доходите, нови системи за здравеопазване и образование.

На местно ниво ще работим за увеличаване на икономическата свобода на общините, за почасово заплащане в общинските фирми, изработване на цялостни планове за градоустройство и общинска инфраструктура, по-активна намеса на общините в управлението на здравните заведения и други.

- Вашата партия нееднократно повтаря, че на страната ни е нужен нов модел на управление в национален план и на местно ниво. Как "Българска социалдемокрация" ще участва на изборите за президент тази есен?

- На страната ни е необходим президент, който има смелостта и авторитета да бъде истински представител на българските граждани и да се разграничи, не само формално, но и фактически от партийните си ангажименти и пристрастия.

На конгреса бе взето решение БСД да подкрепи кандидата за президент на партията, която в резултат на последните парламентарни избори пое изпълнителната власт в страната - Росен Плевнелиев. Аргументите ни са следните: той е единственият влиятелен кандидат, който не е свързан и не носи не носи непосредствена отговорност за провалите в управлението на страната, до голяма степен се доближава до профила на президент на България и на трето място - той не е партиеен човек, а има по-скоро образа на политик с експретно мислене и рационално поведение.

БСД не подкрепя толкова политика Росен Плевнелиев, още по-малко кандидата на управляващата партия. БСД подкрепя тенденциите, които Росен Плевнелиев олицетворява: липса на корупция, рационално държавно управление, защита на българските интереси и партньорски отношения с ЕС и със света.

- Партия "Българска социалдемокрация" имаше свои съветници и представители в ОбС в Бургас и в администрацията. Сега правите своето завръщане в местната политика. В какъв формат ще се явите на тези избори и кого ще подкрепите за кмет?

- "Българска социалдемокрация" ще се яви в коалиция с общи листи за общински съветници в общините - Бургас, Айтос, Поморие, Созопол и Средец. Ще имаме самостоятелна листа в община Царево. В широки коалиции с останалите социалдемократически партии ще участваме в изборите в Несебър, Карнобат, Средец и Приморско, където ще подкрепяме и кандидат-кметове.

- Какви са Ви амбициите, какво ще приемете за успех като представяне на местния вот?

- Амбициите ни са за поне 3 кметски места в общините в Бургаска област. Желанието ни е на 100% да имаме свои представители в Общинските съвети по места, където имаме кандидати за съветници.