Кирил Петков (вляво) и Стефан Янев в началото на мандата на редовното правителство. Днес тези усмивки ги няма на лицата им

Кирил Петков (вляво) и Стефан Янев в началото на мандата на редовното правителство. Днес тези усмивки ги няма на лицата им

Министър-председателят Кирил Петков обяви, че ще поиска оставката на министъра на отбраната Стефан Янев на заседание на Министерски съвет. 

"Никой министър няма право на собствена външна политика, особено във фейсбук, никой министър не може да казва на правителството, че неговото оставане е стабилност. Мой военен министър не може да използва думата "операция" вместо думата "война". Операция не може да се нарече, когато хиляди военнослужещи нахлуват в чужда страна, когато и тази нощ бяха обстрелвани българско малцинство в Украйна. Когато говорим за българския интерес не е да преклоним глава", каза министър-председателят.

Ден по-рано в профила си в социалните мрежи написа: "Целта на моите "партньори" и критици е ясна. Целта, разбира се, не е просто да ме дискредитират в персонален план. Задачата е да бъде освободен поста на министъра на отбраната за някой, който е по-, да го кажем така, по-отзивчив при прокарването на конкретни външни интереси при определянето на българския политически дневен ред, включително по отношение на военната сфера и решенията, които се взимат там" и още: "Не очаквайте аз да подам оставка в тази геополитическа ситуация. Отговорностите ми на министър на отбраната не го предполагат. Доколкото оставката ми е въпрос вече единствено на процедура, разчитам на коалиционните "партньори" и политическата сила, която уж ме подкрепяше, да придвижат нещата по съответния ред. Това ще е демонстрация на волята на парламентарното мнозинство и индикация за политиката, която ще се провежда занапред, подкрепени със съответната ясна, надявам се, аргументация. Ще е добре българските граждани да чуят мотивите, след което ще имат и възможността да проследят какви решения ще се взимат в сферата на отбраната".

Ден по-късно последва и реакцията на Кирил Петков.

"Когато виждаме, че една славянска страна напада друга славянска страна в една братоубийствена война, без реален повод, ние трябва да заявим с ясен глас: "Тази война трябва да спре!". Мирните хора не могат да бъдат под риск от обстрел. Ние, като ЕС, като България, трябва да направим всичко възможно това да приключи. Това са причините, заради които ще поискам оставката на министър Янев", уточни Петков.

"Снощи разговарях с всички лидери на коалиционните партньори и всички ме подкрепиха за оставката на Янев. Има единодушие в коалицията", каза Кирил Петков.

Оставката на министър Янев ще бъде предложена за гласуване от извънредно заседание на парламента утре.

Реакцията на президента Румен Радев не закъсня. Държавният глава заяви в своя позиция: "Смяната на министъра на отбраната в разгара на военна криза в съседство е риск, отговорността за който ляга върху управляващата коалиция. В избора на министър мнозинството трябва да се ръководи от разбирането за суверенитет, професионална компетентност и способност да се отстоява българския интерес".

Президентът Радев: Смяната на министъра на отбраната в разгара на военна криза е риск

Това не е първият случай, при който Кирил Петков и Стефан Янев изказват различни мнения по отношение на военната политика на страната и членството ни в НАТО. При предишния път Петков заяви, че Янев е изказал лично мнение. Сега обаче ситуацията е коренно различна и Петков побърза да се поправи.