Двамата братя - Димитър Стоянович (вляво) и Петър Стоянович са създатели и организатори на фестивала. Снимка Архив Черноморие-бг

Двамата братя - Димитър Стоянович (вляво) и Петър Стоянович са създатели и организатори на фестивала. Снимка Архив Черноморие-бг

Петото издание на Международния фестивал за документално историческо кино "DOCK" започва на 17-ти септември в Бургас. Прожекциите са в зала "Тончо Русев" на Културен дом на НХК.

Престижното международно жури има трудната задача да избере големия победител сред десет финално селектирани филма, сред които са вече получилият множество международни отличия "Тихият терор" – потресаващ разказ за случващото се в Украйна; историята на бурния възход и падение сред затягащата се цензура на руския канал "Дожд" - "М@йната й на тази работа"; вълнуващото обяснение в любов към неподозирано деликатния човек и велик актьор Луи дьо Фюнес "Щурото приключение на Луи дьо Фюнес"; вълнуващия авторски разказ "Изстрели над Марсилия" за убийството на сръбския крал Александър и френския вътрешен министър Барту; българският филм "Гео Милев в лабиринта на времето"; необичайната история на "Чърчил и филмовият магнат" и др. Публиката ще има възможност да срещне и с част от авторите на филмите, които ще пристигнат специално за събитието.

Журито, което ще определи носителя на отличмието на фестивала тази година е в състав - Адела Пеева - режисьор, Роман Холец - професор по история, Горан Радованович - сценарист и режисьор, Катерина Ламбринова - филмов експерт, проф. Евелина Келбечева.

Тази година съпътстващата програма на фестивала е посветена на 75-годишнината и 50 години творческа дейност на голямата българска режисьорка Адела Пеева. Ще бъдат излъчени някои от легендарните ѝ филми като "Чия е тази песен?", "Развод по албански", "В търсене на Списаревски" и др.

В рамките на фестивала ще бъде проведена научна кръгла маса "100 години от Балканската война" с участието на проф. Веселин Янчев, проф. Милко Палангурски и проф. Петър Стоянович.

Фестивалът ще се проведе до 22-ри септември. Той се организира с финансовата подкрепа на Общинския фонд "Култура".