Гостите бяха посрещната по стар български обичай с хляб и сол. Снимки Черноморие-БГ и Лина Главинова

Гостите бяха посрещната по стар български обичай с хляб и сол. Снимки Черноморие-БГ и Лина Главинова

Бургаската Професионална гимназия по мехаелектротехника и електроника (ПГМЕЕ) посрещна участници от четири страни, с които си партнира по проект по програма "Еразъм +". Проектът е озаглавен: "Нови пътища в математиката" и обединява професионални гимназии от Кипър, Италия, Полша и Португалия. Бургаската гимназия е първата, която домакинства форума. В продължение на пет дни - от 19-и до 23-и март, 12 учители и 12 ученици ще обменят опит и идеи с преподаватели и ученици от ПГМЕЕ.

Гостите бяха посрещнати по стар български обичай с хляб и сол във фойаето на гимназията. След което директорът на ПГМЕЕ Роза Желева и нейни колеги им показаха някои от кабинетите и залите, в които се извършва обучението на учениците от VIII до XII клас. Гостите посетиха и двете зали, които ще бъдат обновени и там ще се помещават лабораториите за двигатели с вътрешно горено, кабинета по електротехника, бъдещия музей, в който ще се съхраняват излезлите от употреба машини, на които преди години са се обучавали бившите вече възпитаници на гимназията. Те видяха и автомобила, с който ученици от ПГМЕЕ ще участват в международното състезание "Шел еко маратон", което ще се проведе през май месец във френската столица Париж. Автомобилът е разработка на два ученици - Атанас и Ивелин и техния преподавател Красимир Кънчев. В продължение на няколко месеца те работят по проектирането и изработването на електрическата кола.

"Целта на проекта е да помогне за решаване на проблемите и предизвикателствата, на които се натъкват учителите и техните ученици при преводаване на математика н професионалните предмети", разясни Мария Ценова - ръководител на проекта от страна на ПМГЕЕ.

Участниците в проекта от петте гимназии ще имат възможност да дебатират по проблемите, да презентират свои умения, както и да посетят някои интересни места в Бургас и региона. Програмата им включва визита на "Аква Калиде", посещения на музея в Дебелт и разходка в Несебър и Созопол.

Галерия