По инициатива на Районния съд се проведе форум на тема - Вредното влияние от употребата на наркотични вещества и наказателната отговорност на наркозависими лица. Снимки ПГТ Проф. д-р Асен Златаров

По инициатива на Районния съд се проведе форум на тема - Вредното влияние от употребата на наркотични вещества и наказателната отговорност на наркозависими лица. Снимки ПГТ Проф. д-р Асен Златаров

Бургаската Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" отбеляза Международния ден за превенция на зависимости - 26-те юни, с поредица от мероприятия. По инициатива на Районен съд - Бургас съвместно с Общинския съвет по наркотични вещества и с подкрепата на Окръжен съд - Бургас, се организира форум на тема: "Вредното влияние от употребата на наркотични вещества и наказателната отговорност на наркозависими лица". Той се проведе в навечерието на Международния ден за борба със злоупотребата и трафика на наркотични вещества. В тази поредна превантивна кампания се включиха и здравни специалисти от сдружение "Младите лекари на Бургас". Модератори на форума бяха районният съдия Анатоли Бобоков, председателят на Общинския съвет, Росица Димова, младите лекари д-р Диян Господинов и д-р Лина Хаджиилиева, Мария Атанасова от сдружение "Взаимопомощ на съзависими" и Пламен Атанасов, представител на Терапевтичен център "Рето-Надежда".

Подрастващите имаха възможност да се запознаят с този голям проблем за обществото ни – употребата на наркотични вещества. Председателят на Районен съд – Бургас Евгени Узунов, призова  участниците с думите: "Трябва да сме загрижени един за друг и да си помагаме и нашата цел е да провокираме тези ценности във Вас, бъдещето ни. Не искаме да броим статистика и дела. Искаме да осъзнаете, че от един малък опит, често настъпват невъзвратими последици".

"Това, което правите на младини, ще се отрази на целия Ви живот", коментира председателката на Общинския съвет по наркотични вещества, Росица Димова. Тя говори на учениците за отговорността, която носят към самите себе си.

Съдия Бобоков представи на младите хора наказателната отговорност, която самите те носят, за държане и разпространение на наркотични вещества. Българското законодателство не прави разграничение за държаното количество наркотик, само една цигара може да осъществи състава на престъплението, визирано в НК. Не съществува и „лична доза“, която да бъде освободена от наказателна отговорност.

Младите лекари на Бургас разказаха на учениците за въздействието от употребата на енергийните напитки, "райския газ", марихуаната, амфетамините върху подрастващия организъм. Последваха трогващи истории, разказани от първо лице от майка на наркозависим и излекувал се вече такъв. Личният сблъсък с болката, борбата за оцеляване след срещата и употребата на наркотични вещества, зависимостта, халюцинациите, агресията.

"Това е болест за цялото семейство и обкръжение на употребяващия наркотици. Споделяйте, няма безгрешни хора! Помогнете на приятел, докато е време", каза Мария Атанасова. В разказа си тя подчерта, как употребата на наркотични вещества води до загуба на морал, ценности, желание за живот. Какви са симптомите, по които можем да разпознаем един употребяващ и лесния път до диагнозата "параноидна шизофрения".

След този емоционален и въздействащ образователен форум, учениците имаха възможност да задават въпроси и напускайки залата получиха обещание, че ще имат възможност да присъстват на реално наказателно дело.

Галерия