Лилия Жекова ще бъде гост-музикант в концерта на Операта. Снимки Държавна опера

Лилия Жекова ще бъде гост-музикант в концерта на Операта. Снимки Държавна опера

Пианистката Лилия Жекова ще бъде солист в концерт на Държавна опера Бургас. Под палката на изтъкнатия диригент Йордан Дафов ще бъде представена разнообразна концертна програма, подбрана с усет и вкус, на Симфоничния концерт на 22-ри февруари, четвъртък, от 19.00 часа в залата на Бургаската опера.

Лилия Жекова, пиано, която, освен концертиращ пианист, активно се занимава и с камерна музика, като член на Камерен ансамбъл "Силуети" -  от 2018 г. съставът е част от  Европейската академия за камерна музика (ECMA). По покана на БНР ансамбълът представя България с концерт, излъчен по Еврорадио в цяла Европа, Америка и Австралия в ежегодния "Euroradio Christmas Music Day". От 2016 г. Лилия Жекова работи като щатен преподавател към Вокалния факултет при Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" - София, от 2020 г. е носител на научната степен "доктор". Две поредни години е стипендиант на Международната лятна академия Виена–Прага–Будапеща (ISA). Лилия Жекова има реализирани записи в БНР, участвала е в редица национални и международни фестивали.

Концертмайстор на оркестровия състав на Бургаската опера на концерта на 22-ри февруари ще бъде Ваня Златева. 

В концертната програма са включени знакови произведения из класическата музикална съкровищница за симфоничен оркестър: „Дивертимемто“ в си-бемол мажор, КV 137  от Волфганг Амадеус Моцарт – една изящна музикална миниатюра, носеща финеса и класическата Моцартова елегантност, Симфония №2 в ре мажор от друг велик представител на Виенската класическа школа – Лудвиг ван Бетовен. Бетовен започва да пише своята Симфония № 2 по време на един от най-депресивните периоди от своя живот и същевременно най-успешен в неговото творчество. Виенският му период от 1802 до 1812 е най-продуктивният в неговата биография – той композира и шест от деветте си симфонии. Втората симфония на Бетовен е посветена на неговия покровител княз Карл Лихновски, той се радва и на вече издадени творби. От този период е и прочутата му „Лунна соната“.

В концертната програма в четвъртък ще прозвучи и Концерт за пиано и оркестър №20 в ре минор, КV 466 от В. А. Моцарт. Базиран на контрастни теми, подобно на други минорни произведения на Моцарт, концертът за пиано принадлежи към най-драматичните страници от творчество му.

Творчеството на Моцарт е обрисувана с думи лаконично и изумително точно от друг музикален гений – П. И. Чайковски: „По мое дълбоко убеждение, Моцарт е най-висшата, кулминационна точка, до която е достигнала красотата в сферата на музиката.“

Симфоничният концерт в четвъртък е залата на Държавна опера – Бургас е покана за едно изискано преживяване с висока музикално-естетическа стойност.

Галерия