Най-нетърпеливите да разгледат изложбата с творби на Майстора прекрачиха прага на галерията 15 минути преди официалното откриване. Снимки и репродукции Авторът

Най-нетърпеливите да разгледат изложбата с творби на Майстора прекрачиха прага на галерията 15 минути преди официалното откриване. Снимки и репродукции Авторът

Испанският художник Пабло Пикасо се съблякъл гол до кръста, за да привлече върху себе си вниманието на хората, които били отправили взор към българския майстор на четката Владимир Димитров - Майстора. А мястото на случката било Световния конгрес на мира, който се е провел в Париж. На него присъствали и Пикасо, и Майстора. Когато обаче българският художник влязъл в залата, погледите на всички присъстващи се обърнали към него. Пикасо, който бил известен с това, че винаги искал да бъде център на внимание, свалил дрехите си, за да прикове публиката към себе си. Тази история разказа Георги Динев - директор на бургаската художествена галерия "Петко Загродски", по време на откриването на изложбата - живопис и рисунки на Владимир Димитров - Майстора. Поводът за нея е отминалата 140-годишнина от рождението на художника, която се навърши на 1-ви февруари 2022 година. Изложбата става факт в навечерието на 141-та годишнина от раждането на Майстора. В залата на бургаската галерия са подредени 43 творби на самобитния български художник, които са предоставени специално за целта от фондовете на галериите в Сливен, Ямбол, Стара Загора, Казанлък и от галерията - домакин - "Петко Задгорски".

Владимир Димитров е роден в семейство на бежанци в село Фролош, Княжество България, на 1-ви февруари 1882 година. Парадоксалното е, че въпреки че няма основно образование, той завършва Рисувателното училище, сега Националната художествена галерия, и така напрактика получава висше образование. Темата за българския бит, за връзката между природата и българина, за красотата на българката са основните, които Майстора рисува в картините си. В настоящата изложба могат да бъдат видяни и два от неговите автопортрети.

Майстора посещава 12 страни в Европа. Среща се с Пабло Пикасо. През 1924 година художникът сключва договор с американския сенатор д-р Джон О. Крейн, който предварително откупува всичко, което той ще нарисува през следващите четири години. През 80-те години на XX век наследниците на д-р Джон О. Крейн са предоставили картините на Мастора, които притежават, за да бъдат показани в изложба в София.

Настоящата експозиция, която бе открита в галерията в Бургас, представлява представителна извадка на творчеството на един от най-значимите български и световни художници - Владимир Димитров - Майстора.

Галерия