На 9-ти юли обществено обсъждане ще бъде в заседателната зала на Община Бургас. Снимка Архив Черноморие-бг

На 9-ти юли обществено обсъждане ще бъде в заседателната зала на Община Бургас. Снимка Архив Черноморие-бг

Питат бургазлии за имената на над 100 улици в общината. Обществените обсъждания ще се проведат в периода от 7-ми до 10-ти юли. Това се налага поради влизането в сила на нови Подробни устройствени планове (ПУП) и искане от граждани за издаване на административни адреси.

Броят на улиците е 133. Всяка от тях е получила име, проверено в Националния класификатор на постоянните и настоящи адреси и констатирано като свободно, за да може да бъде включено в процедурата по именуване. Става въпрос за именуване на улици в квартал "Крайморие", в зоните - "Г" и "Д" на комплекс "Меден рудник", Северна промишлена зона, кварталите - "Горно Езерово" и "Долно Езерово", "Победа", "Пети километър" и село Маринка.

Сред предложенията има имена на видни бургазлии, обществено значими личности, светци, покровители на града и региона като Георги Дипчев - син на Райна Княгиня, основател на Механотехникума и първи негов директор, братя Велчеви - създатели на първата моливна фабрика в България и на Балканите "Девеко", Петър Калканджиев - първия аптекар в Бургас, св. Пимен Зографски и други.

Има и редица предложения от жителите на града, свързани с преминаващия над Бургас път на птиците, флората и фауната на бургаските езера и Черно море - "Виа Понтика", "Пясъчна коса", "Мистрал", "Делфин", "Русалка", "Морски орел" и други.

Първото обществено обсъждане е на 7-ми юли, вторник, от 17.30 часа в залата на народно читалище "Просвета 1927" в квартал "Долно Езерово". На 8-ми юли, сряда, от 16.00 часа ще започне обсъждането в кметството на квартал "Крайморие", а от 17.00 часа в спортна зала "Никола Станчев" в комплекс "Меден рудник". На 9-ти юли, четвъртък, от 16.30 часа е обсъждането в Заседателната зала на Община Бургас, а на 10-ти юли, петък, от 17.00 часа в залата на народно читалище "Възраждане 1927" в квартал "Рудник"

На основание чл.5, ал.1 от Наредбата за именуване и преименуване на обекти на територията на община Бургас, приета от Общински съвет, Община Бургас кани гражданите за участие в обсъжданията.