Пламен Янев (вляво) и Лозко Лозев дадоха съвместна пресконференция. Снимка Бургас без цензура

Пламен Янев (вляво) и Лозко Лозев дадоха съвместна пресконференция. Снимка Бургас без цензура

"Ще опитаме да оправим грешките, които са били допуснати при началното задание, така че резултатът да бъде такъв, какъвто трябва да бъде", това заяви областният управител Пламен Янев по отношение на ремонта на пречиствателната станция "Ясна поляна". Той даде нарочен брифинг заедно с изпълнителния директор на "Български ВиК холдинг" Лозко Лозев.

Според Янев резултатите външни експертни становища са потвърдили, че има пропуснати етапи още при самото задание за проектиране. 

"Не може да се каже категорично, че това ще доведе до проблем с качеството на водата, но не може да бъде гарантирано, че то ще бъде такава, каквото отговаря на стандартите. Това е доволе до два варианта. Първият е е бил да се прекрати обществената поръчка и да се стартира наново, а вторият е в рамките на настоящата да се направят промени, така че крайният резултат да се удовлетворяващ за населението", заяви Янев. Той обясни, че предстои да бъдат направени допълнителни технически корекции, които в рамките на този проект, които да гарантират качеството на водата.

Според областният управител в момента темата се политизира и се използва от определени хора, които са готови да рискуват препитанието на десетки хиляди жители на Южното Черноморие, като всяват масова паника, само за да покажат, че някъде нещо не работи. 

Той напомни, че към момента на встъпването му на длъжността областен управител на 31 юли е било прекратено укрепването или т.нар. "малка поръчка", като са били завършени 64% от дейностите. 

Процедурата по голямата поръчка "Аварийно реконструкция на филтърно и помпено стъпало Ясна поляна" тогава е била на етап приети оферти, като тепърва е трябвало да се разгледат 1000 страници тясно специализирана техническа част, да се направи оценка на кандидатите и това кои да бъдат допуснати до ценова оферта, след което тепърва да бъде избран изпълнител, ако няма обжалване. Срокът за изпълнение тогава е бил 10 месеца.

"За всички, които бяха запознати със ситуацията, беше пределно ясно, че тази реконструкция няма да приключи до края на 2023 година, а няма да приключи и до началото на следващия летен сезон", каза още Пламен Янев.

Според него, по проекта са допуснати неточности, което поставят под съмнение дали изпълнението на поръчката от 20 млн. лева ще даде желания резултат за качество на водата. 

"Първите действия, които предприех бяха свързани с това възможно най-бързо да бъде направен вариант за захранване на Южното Черноморие, независимо от изпълнението на поръчките, който в крайна сметка бе намерен. Така че, вода ще има, колкото и някои хора да убеждават, че това няма да стане", каза още областният управител.

Думите му бяха потвърдени и от Лозко Лозев, който заяви, че водоснабдяването през следващия сезон ще бъде осигурено и няма да се стигне "апокалиптичната ситуация", която в един момент е имало реална опасност да се случи.