Планът за застрояването на Стария Несебър - още от времето на Живков за развитието на резервата като такъв нямало.

И едва ли не, строителните беззакония произтичали от неговата липса, и, че те (беззаконията) едва ли не са пример за подражание. Такъв план, включително и за нормите на строителство обаче има, и никой не го е отменял.

 

Нещо повече, 20 години след обявяването на полуостровната част на Несебър за национален резерват през 1956 г., и по-малко от година след включването му под егидата на ЮНЕСКО (6 декември 1983), на 5 юни 1984 г. се провежда съвместен пленум-сесия на Общинския комитет на БКП и Общинския народен съвет-Несебър.

В края на съвместното заседание, в което участват и: Петър Пейков-секретар на ОК на БКП* - Бургас, Манол Стефанов-председател на ОС на БПС* - Бургас, арх. Тодор Кръстев - директор на НИПК* - София, проф. Велизар Велков - зам.-директор на Археологическия институт и музей към БАН, арх. Никола Николов - главен проектант на град Несебър, Тодор Атанасов - председател на ОСК* - Бургас, Петър Балевски - директор на БАТО и Крали Кралев - директор на окръжна дирекция КИН* - Бургас след няколко часово обсъждане се приема "Комплексна програма за развитието и популяризирането на град Несебър като обект на Световното културно наследство". В програмата са планирани дейности за периода 1984-1990 г., като с от едно от решенията форумът: "Задължава партийните, обществени и стопански органи и организации в община Несебър да обсъдят с участието на широк актив приетата програма и да набележат мероприятия за нейното изпълнение в срок до 30 август 1984 г.”.

Програмата включва мероприятия, произтичащи от необходимостта за извършване на археологически проучвания, проектиране, консервация, реставрация и експониране на паметниците на културата, за архитектурно-художествено оформяне на музейния резерват, за туристическата пропаганда, за културната дейност и още нещо. Гласуван е отделен раздел: “За по-нататъшното използване на културното наследство като фактор за идейно-политическото, нравствено и естетическо възпитание на младежта и населението”.

Няколко месеца по-късно, на 22.11.1984 г. се стига до приемането на Решение №185 на Бюрото на Министерския съвет за създаване на Национален координационен комитет за по-нататъшното развитие на град Несебър, а за председател на комитета е определен вицепремиера Георги Йорданов..

Благодарение на съвместните усилия на всички органи и институции през 1992 г. Несебър е одобрен и включен в списъка на градовете Световно наследство. 18 години по-късно една част от неговите жители заради събарянето на незаконно изградените от тях пристройки и надстройки, поискаха излизането му от ЮНЕСКО, излизане, което ако се случи, ще доведе до автоматичното изключване на  Несебър от списъка на градовете Световно наследство.

О темпора, о морес - възкликнал преди повече от две хилядолетия Марк Тулий Цицерон. Сякаш го е казал миналия понеделник.

Максим Момчилов

Снимка Татяна Байкушева

---------------------------------------------

*ОК на БКП-окръжен комитет на Българската комунистическа партия, ОС на БПС-окръжен съвет на Българските професионални съюзи, НИПК-Национален институт за паметниците на културата, ОСК-окръжен съвет за култура, КИН-културно историческо наследство, "О темпора, о морес" - възклицание на Цицерон при аналогична ситуация, превеждано като: "О времена,о нрави!".