DSC_3467

DSC_3467

Планинарството - страстта на новата зам.-областна управителка на Бургас

на област Бургас?

- Поканата за тази отговорна позиция дойде от областното ръководство на партия ГЕРБ. Като член на тази партия, това е чест за мен, за моите предишни активности и отговорности като преподавател, международен учен, координатор на БАН.

- Малко след като Златина Дукова напусна поста зам.-областен управител, се спрягаха няколко имена за нейн наследник. Очаквахте ли вие да бъдете избрана? (Златина Дукова бе избрана за члена на Комисията зазащита от дискриминация към президента на републиката б.а.)

- Бях номинирана сред още кандидати, за които считам че също са достойни. С мен беше разговаряно и аз дадох съгласието си за тази номинация.

- Дълго време ли мислихте над това предложение?

- Мислих, ако трябва да бъда честна, защото за мен това е едно предизвикателство, едно друго начало. Аз мога да почерпя опит от една добре структурирана и работеща администрация, да приложа моите знания, умения и енергия, идеи в името на общите ни цели за утвърждаването на Бургаска област като водеща стопанска, образователна и културна област и важен център в Югоизточен планов район.

- Как приемате назначаването си на тази длъжност?

- Приемам го като предизвикателство. Тук намерих една добре структурирана и работеща система, за което заслугата е и на областния управител Константин Гребенаров, и на моята предшественичка – г-жа Златина Дукова, която познавам като изключителен професионалист и добър администратор.

- Какви са вашите очаквания по отношение на ресора, за който ще отговаряте през оставащата ви година до изтичане на мандата? (мандата на областния управител и заместниците му свършва през лятото на 2013 г., когато предстоят парламентарните избори)

- Така както вече знаете, моят ресор е доста обемен и включва образование, култура, здравеопазване, земеделие, социални дейности. Успоредно с това отговарям и за специализирана дирекция по "Админиистративен контрол, регионално развитие и държавна собственост". Като човек, който е работил 20 години в сферата на образованието мисля, че той е ключов фактор в развитието на държавата и винаги образователния процес рефлектира като последващ ефект, който се вижда след време.

- Вие сте доцент, занимавате се с научна дейност, защо приехте предизвикателството да влезете в екипа на областния управител Константин Гребенаров?

- За мен е истинска радост да работя в този екип. Направих този избор, защото човекът е човек и винаги трябва да търси нови предизвикателства, и да ги приема, да се развива, и да прилага своите знания и натрупан опит, и да бъде себе си.

- Вашето семейство как прие, че сменяте амплоато си?

- Винаги съм срещала подкрепа в семейството си и то винаги е било моята опора. Държа да отбележа, че имам прекрасно семейство – съпруг и две деца. Продължавам да бъда и добра майка, и преподавател, и администратор. Надявам се да мога да покажа уменията си на гражданите на областта.

- Вие сте позната предимно в университетските и научните среди, какво искате бургазлии да знаят за вас като специалист и човек?

- Наистина сегашните ми активности са били свързани с преподаване на студенти и с обучение на докторанти, работа по научно-изследователска дейност от различен характер. Имала съм възможността да се уча и да работя с водещи специалисти, да се докосвам до друг тип мислене на доказани личности с енциклопедични знания. Определям себе си като отговорен и борбен човек, който не се предава лесно. Ценя качествата – трудолюбие, дисциплина, умения за работа в екип и мисля, че добродетели като почтенност, лоялност, усърдие в работата са сигурна гаранция за успех.

- Какво от вашия професионален опит, може да бъде приложено в настоящата ви работа в Областна управа?

- Сегашният ми опит би бил полезен в прилагане на европейските политики, залегнали в програмата "Европа 2020" за иновативност и научен подход в намирането на решения в различни области от живота ни като енергийна ефективност, възобновяеми енергийни източници, нови технологии и качество на живот. Всичко това е цел за подобряване на качеството на човешкия живот.

- Една седмица е твърде кратко време, но какво успяхте да научите и с какви проблеми вече се сблъскахте? (Севдалина Турманова е назначена на поста на 4-ти октомври т.г.)

- Тепърва ще навлизам детайлно в характера на моята работа. Този период от една седмица е твърде кратък, но успях да усетя един добър микро климат и желание за работа от всички, координацията и подкрепата между отделните иституции е на лице и е ясно изразена. В лицето на община Бургас и кмета Димитър Николов сме имали и ще имаме един диалогичен партньор, който подкрепя общите ни цели.

Входящият поток от задачи е много голям, но има сътрудничеество, добър синхрон при решаването. Проблемите, с които ще се сблъскам тепърва предстоят, но имам волята да ги посрещна и да търся решението им по най-добрия начин.

- Има ли нещо, което може да ви се опре?

- Но мога да кажа в момента, с какво не бих могла да се справя. Човек съм, който влиза в диалог и прави компромиси, в името да вървят нещата напред към общата цел. Такава е и зодията ми "Везни". Пякога се колебая малко повече, разглеждам нещата от всички страни, докато взема решение, защото искам да съм сигурна, че това е правилното за дадения момент. Човек трябва да се бори и да преследва целите си, докато е жив. Да не се предава и да не се отчайва.

На това уча и моите студенти. Завършвайки не могат да очакват, че веднага ще имат работа и средства, и че ще ги посрещнат с отворени врати, но винаги трябва да се борят. Когато имаш цел, винаги успяваш.

- Ще ви липсват ли аулата, лекциите, студентите?

- Имам право да развивам преподавателската си дейност и ще запазя ръководството над двете докторантки, които имам и са пред защита на докторските си десертации. Ще продължа да преподавам на студентите по "Технология на метериалите". Започнала съм редовния семестър и съм договорила с ректора и ръководителя на катедрата часовете, в които ще преподавам и това ще стане през почивните дни. Това е мое призвание и аз много си харесвам професията. Това е моят живот.

- Пренасяте ли служебните си проблеми у дома?

- Опитвам се да не ги пренасям, да остават тук в този кабинет, но за съжаление това не може да се случи. Естеството на работа е такава, че понякога определен проблем остава. Искаш да го споделиш с някой, който може да ти даде съвет. Но общо взето се стремя да не натоварвам семейството си с естеството на проблемите от работата.

- Как обичате да релаксирате?

- Планинарка съм. Обичам да покорявам върхове като връх Мусала и връх Ботев. За мен планината дава една друга сила и усещане. Изкачваме се лятото заедно с дъщеря ми и приятелка. Избираме се маршрути. Рила е добра дестинация. Стара планина също. Атмосферата е различна. С раници на гръб, със сандвичите и в планината, където спим на хижи.

- Само планините в България ли са предизвикателство за вас?

- На други места не съм ходила. Тук имаме много красиви места – Родопите, Пирин. Харесвам планината.

- Кой ви запали за планината?

- С още една моя приятелка решихме да опитаме и такъв тип туризъм, защото основно почивахме на морето. Аз членувам в една организация "Клуб на жените в науката" и с тази група правим пролетни и есенни семинари. Избираме си интересни маршрути с културни забележителности. Миналата година бяхме по "Пътя на траките", пролетта ходихме в Странджа. Успяваме да релаксираме, да видим неща, които не сме видяли преди. Членуването в този женски клуб ме е подтикнало да харесвам България, природните й забележителности, природни красоти.

Интервю Десислава Георгиева

Снимка Лина Главинова