С връчване на наградите снощи закриха 16-то издание на София филм фест на брега. Снимки Лина Главинова

С връчване на наградите снощи закриха 16-то издание на София филм фест на брега. Снимки Лина Главинова

Наградата на Община Бургас - "Сребриста чайка" отлетя за Унгария. Отличието, което се присъжда от професионалното жури на 16-то издание на "София филм фест на брега" получи филмът "За тялото и душата". 116-минутната лента на режисьорката Илдико Енеди бе сред 18-те филма в конкурсната програма на морския кинофорум, който се проведе от 15-и до 23-и март в Общинско кино "АБ", което се помещава в сградата на драматичен театър "Адриана Будевска".

Деветчленното жури с председател проф. Георги Дюлгеров единодушно избра "За тялото и душата" за свой фаворит във филмовата надпревара. По традиция в "София филм фест на брега" се връчва и наградата "Сребриста чайка" на филма получил най-високата оценка от зрителите. Феновете на киното дадоха оценка "Отличен -  5.80" на  "Търсач на удоволствия" на италианския режисьор Паоло Вирдзи.

Призовете бяха връчени на церемонията по закриването на фестивала. Поради отсъствие на двамата наградени режисьори, пластиките получи не кой да е, а създателят на международния "София филм фест" - Стефан Китанов - Кита. Ученикът на проф. Георги Дюлгеров публично обеща да връчи "Сребриста чайка" на режисьорите, които бяха наградени от бургаската публика и жури.

"Паоло Вирдзи за втори път получава "Сребриста чайка". Миналата година неговият филм "Лудетини" взе отличието на бургаската публика", припомни Кита. Професионалното бургаско жури с председател проф. Георги Дюлгеров връчи и своята награда за най-добър късометражен филм от конкурса "Джеймисън". В надпреварата участваха 12 късемотражни филма. Анимационният филм "Баба" на режисьорката и сценаристка Роза Колчагова стана фаворит на професионалното жури. Младата авторка получи и парична награда от 1000 лева от "Зонта клуб" - Бургас. "Благодаря на моя екип за съвместната работа. Благодаря на моята баба и на моя учител Доньо Донев", сподели от сцената Роза Колчагова. Традиционната награда за най-добър късометражен филм на Областна управа Бургас бе връчена на режисьора Камен Коларов за филма му "Диагноза". "Този филм ме върна към детството. Този филм не е за очите, а за душата", сподели областният управител Вълчо Чолаков при връчване на наградата.

"Тазгодишното 16-то издание на "София филм фест на брега" е в памет на журналиста Георги Ингилизов, който от самото създаване на фестивала  неуморно и безкористно работеше за него и стоеше зад каузата. Както на откриването, така и на закриването си вземаме сбогом с тези, които си отидоха от този свят - Данчето, Жоро. Когато си отидем, както му е реда, ще продължат младите. Това са дъщерите на Данчето и Жоро, това е Слави Георгиев и другите", сподели развълнувано проф. Дюлгеров.

След церемонията по награждаването бе прожектиран българският филм "Кораб в стая" на младия режисьор Любомир Младенов. След прожекцията бургаската публика се срещна с режисьора и артистите Елена Димитрова и Цветан Алексиев.

"София филм фест на брега" се реализира от сдружение "Арт фест", с финансовата подкрепа на Община Бургас и медийното партньорство на сайт "Черноморие". Сред спонсорите е и гранд хотел и СПА "Приморец".

Галерия