Пластиките ще бъдат разположени на пет места в центъра на Бургас. Снимка Архив Черноморие-бг

Пластиките ще бъдат разположени на пет места в центъра на Бургас. Снимка Архив Черноморие-бг

Пластики на петима автори ще преобразят топ места в центъра на Бургас. Те са изработени в рамките на първото издание на Симпозиума по скулптура за градска среда, който Община Бургас организира и финансира със средства от бюджета за настоящата година.

Авторите, които са участвали в Симпозиума са - проф. Светозар Бенчев, Емил Бачийски, Красен Троански, Огнян Петков и Добрин Вътев. Първите трима са предложени от Националната художествена академия, а другите двама от Дружеството на художниците.

"Номинирахме всички членове на Дружеството, които се занимават със скулптура. След това всеки член на Управителния съвет, който се състои от седем души, гласува тайно за трима от номинираните. На първо място със 7 точки бе Огнян Петков, а на второ място с по 6 точки бяха класирани Атанас Стоянов и аз", каза пред "Черноморие" Добрин Вътев - председател на Дружеството на художниците в Бургас. Трите номинирани автори и техните проекти са представени на компетентно жури в състав - арх. Веселина Илиева - главен архитект на Община Бургас, проф. Георги Янков - директор Национална художествена академия - Филиал Бургас,  Георги Динев - директор на БХГ "Петко Задгорски", Николай Дубаров - главен художник на Община Бургас, Николай Колязов - член на Съюза на българските художници, сектор скулптура. Журито не е одобрило проекта на Атанас Стоянов. Така той е отпаднал от участие в Симпозиума.

Петимата избрани автори проф. Светозар Бенчев, Емил Бачийски, Красен Троански, Огнян Петков и Добрин Вътев довършват творбите си, които трябва да бъдат експонирани до 17 юни.

"Плажната шапка и нейната сянка" на проф. Бенчев ще създават усещане за лято в градинката на Часовника, до Арменската църква. "Златна рибка" на Петков ще се подава над вълните в горната част на площад "Тройката", в близост до пресечката с улица "Г.С. Раковски". Специално изработен сейф в монумента ще събира монети, а авторът  обещава, че с една монета ще се изпълняват до три желания. С внушителните 2.20 метра "Артлегория" на Добрин Вътев ще отдаде заслужена почит към всички видове изкуства. В стоманената структура намират място символите,  характеризиращи творците - палитра с бои за художниците, пергел за архитектите, перо за писателите, кинолента за актьори, сценаристи и режисьори, лира за музикантите и театралните маски за всички, свързани със сцената. Композицията ще радва минувачите в градинката за отдих до касата на театъра, в пресечката с улица "Апостол Карамитев". "Прибой" на Бачийски е създаден по личен спомен за пристанището - разбиващите се една след друга в кея вълни и преплитащите се с тях въжета на привързаните кораби. Скулптурата ще бъде разположена до Съдебната палата, в тревните площи до подземната улица. Стъкленият "Тетрапод" на Троански ще отразява слънчевите лъчи и нощните светлини на града пред "Научно-изследователски и конгресен център" на пристанището. Фигурата символично ще предпазва града и хората му от големите и силни разрушителни вълни.