Плевенската филхармония изпълнява три произведения на Христо Йоцов. Снимки Плевенска филхармония

Плевенската филхармония изпълнява три произведения на Христо Йоцов. Снимки Плевенска филхармония

Плевенска филхармония представя премиерно композиции на Христо Йоцов в Бургас. Съчетавайки класическите форми с езика на джаза, той моделира нов тип музика, която да се придържа към познати от векове музикални форми, оплодени с ритъма, хармонията и емоцията на джаза.

На 23-и ноември (четвъртък), от 19.00 часа в зала "Тончо Русев" на Културен дом на НХК Бурга ще бъдат представени три великолепни симфонични произведения: празнична увертюра "Плевен 2023" – пиеса, написана по случай 70-годишнината на Плевенска филхармония; „Картини от два свята“ – двоен концерт, композиран за изключителната перкусионистка с международна кариера Василена Серафимова – маримба, и с „поддържаща мъжка роля“ на барабаните от Христо Йоцов, като солист; двоен концерт за тромпет, тромбон и оркестър, посветен на двама от най-известните джазови, но не само, музиканти в България – Михаил Йосифов - тромпет и Велислав Стоянов - цугтромбон.

Премиерата на тази програма беше представена пред пълни салони в София и Плевен в началото на годината. Сега предстои да бъде изпълнена в Бургас. В концерта на Плевенска филхармония под диригентската палка на Борислав Йоцов публиката ще се докосне до музика, изпълнена с много емоция, респектиращо сценично присъствие, музика едновременно „сериозна“, но и изпълнена с вдъхновяващ заряд, жизнерадостен ритъм и енергия.

Галерия