Родената в Плодив авторка издава дебютния си роман с бургаско издателство. Снимка Община Бургас

Родената в Плодив авторка издава дебютния си роман с бургаско издателство. Снимка Община Бургас

Пловдивчанка с литературна премиера в Бургас. Теодора Ирикова избира да представи дебютния си роман в любимия Бургас. Младата авторка, която от пет години живее в Германия е отредила специално място на града и бургазлии в дебютния си роман "Светулки в мрака", издаден от "Либра скорп". Премиерата на книгата е днес, 2-ри септември, от 18.30 часа в зала "Петя Дубарова" на културен център "Морско казино".

"Много се вълнувам от срещата с бургаската публика. Това е един специален момент, сантиментален и много личен, защото времето прекарано в този морски град остави траен отпечатък. Благодаря на Бургас за вдъхновението, той има трайно присъствие в романа ми!", сподели писателката.

Дебютният роман на Теодора Ирикова ни потапя в една вълнуваща и заплетена история, в която никой не е този, за когото се представя и нищо не е толкова просто, колкото изглежда на пръв поглед. Това не е просто криминален трилър, отвеждащ ни по следите на престъпление. Това е книга, в която всеки може да се припознае. Книга, в която всеки може да открие своето послание – в напрегнатите моменти на лъжи, корупция и престъпления, в миговете на любовта, която неусетно се оказва най-голямото ни спасение, в борбата със собствените ни демони.

Книгата на Теодора Ирикова е написана изключително увлекателно, грабващо, чете се "на един дъх" и, въпреки натрапваното с годините становище, че „криминалетата“ са „лек“ и „несериозен“ жанр, романът поставя пред читателя редица въпроси, върху които да се замисли и се опита сам да намери отговор.

А, защо "Светулки в мрака"? Отговорът е в самата книга.

Теодора Ирикова е родена в Пловдив през 1989 година. Завършва Немската езикова гимназия в Бургас, а после Стоматологичният факултет към Медицинския университет в София. От пет години живее и работи в Германия, но продължава да носи България в сърцето си. Емоционалната си връзка и носталгията към родината Теодора пресъздава в творчеството си.