Зам.-кметът по култура в Община Бургас Диана Саватева връчи голямата награда за живопис на Никола Певичаров. Снимки Черноморие-бг

Зам.-кметът по култура в Община Бургас Диана Саватева връчи голямата награда за живопис на Никола Певичаров. Снимки Черноморие-бг

Пловдивският художник Никола Певичаров спечели голямата награда на Община Бургас за живопис от биеналето "Приятели на морето", което бе открито тази вечер в художествена галерия "Петко Задгорски". Биеналето се провежда за 10-ти път след неговото възстановяване и се организира от художественага галерия, Община Бургас и Дружеството на художниците.

264 автори са изпратили 449 творби за участие в изложбата - биенале. От тях 201 са селектирани за участие в изложбата, която е подредена на двата етажа на художествената галерия и в залата на Дружеството на художниците. Жури с председател доц. Димо Колибаров - директор на филиала на Националната художествена академия в Бургас и членове - Георги Динев - директор на БХГ "Петко Задгорски", Марин Добрев, Емил Бачийски, Добрин Вътев, Георги Петков, Атанас Хранов и Диана Саватева - зам.-кмет по култура към Община Бургас оценяваше изпратените творби.

Наградата за млад автор на Съюза на българските художници получи Кристин Тодорова. Призът е подплатен с парична награда от 1 000 лева.

Наградата за графика на името на Тодор Атанасов и 1 000 лева е за Севдалина Проданова.

Наградата на БХГ "Петко Задгорски" и парична премия в размер на 2 000 лева получи Милчо Талев.

Наградата на Община Бургас за графика и 1 200 лева отиде при Димитър Кулев.

Наградата на Община Бургас за скулптура и 2 500 лева е за Румен Нечев.

Наградата на Община Бургас за живопис и 2 500 лева е за Никола Певичаров.

Галерия