Мариус Куркинск

Мариус Куркинск

По 3 литературни премиери на “Аполония”

Фестивалът ще се проведе от 29-ти август до 6-ти септември. За първи път той ще започне по-рано (традиционно се провежда от 1-ви до 10-ти септември б.а.) и ще продължи с един ден по-малко. Желанието на организаторите от фондация “Аполония” и община Созопол е по този начин да дадат възможност на повече желаещи да станат съпричастни към магията на фестивала. 70 събития са включени в афиша на

празниците на изкуствата. В продължение на 9 дни Художествената галерия, читалище “Отец Паисий”, Археологическият музей, Амфитеатърът и клуб “ОББ” ще отворят врати за всички почитатели на музиката, литературата, киното, театъра.

За първи път в историята на “Аполония” на сцената на Амфитеатъра ще свири Софийската филхармония на откриването на юбилейното издание на празниците на изкуствата. Концертът ще бъде дирижиран от Григор Паликаров, а солисти ще бъдат Цветелина Василева – сопран и Венцеслав Анастасов – баритон. В афиша на фестивала могат да се прочетат имена на познати и обичани артисти. Част оттях са започнали творческия си път от Созопол. Други се връщат отново, но този път в ново амплоа. Като актьорът Ицхак Финци, който ще представи книгата си “Спомних си!” на 31-ви август. Актьорът-режисьор Мариус Куркински този път гостува с постановката “Златната мина” на драматично-куклен театър “Иван Димов” Хасково. И Финци, и Куркински са носители на статуетката “Аполон Токсофорос”, която се присъжда от фондация “Аполония”. Тя се дава за особен принос в развитието и популяризирането на родната култура. Призът се връчва от 1999-та година. Негов пръв носител е Людмил Ангелов.

Сред акцентите в програмата на “Аполония” е концертът на “Акага”. Музикантите ще свирят в Амфитеатъра на 3-ти септември този път в компанията на Хилда Казасян и Владимир Ампов – Графа. Самостоятелен концерт ще изнесе и Васил Петров, както и динозаврите от рок група “Щурците”. Финалът е запазен за “Стефан Димитров на 60” и “Фамилия Тоника”.

Галерия