Мобилната изложба е създадена със съдействието на Антонио Таркуинио, почетен консул на Италия за Варна, Бургас, Русе и Шумен

Мобилната изложба е създадена със съдействието на Антонио Таркуинио, почетен консул на Италия за Варна, Бургас, Русе и Шумен

Изложбата "Аргонавти на свободата – Гарибалди и българите" ще бъде открита на 6-ти февруари от 12:30 ч. в Историческата експодиция на Регионалния историчеки музей в Бургас. Тематичната експозиция е на Музея на Възраждането във Варна и гостува в Бургас по случай 146 години от освобождението на Бургас и България от османско владичество. Мобилната експозиция е създадена със съдействието на г-н Антонио Таркуинио, почетен консул на Италия за Варна, Бургас, Русе и Шумен, който ще присъства на събитието в бургаския музей, заедно с авторите.

В осем различни пана посетителите ще намерят информация за българи, последователи на Гарибалди, както и за италианци – гарибалдийци, свързали по-късно живота си с България.

Сред подбраните експонати са италиански трикульор от дружина на Гарибалди от 1860 г., фотографии на самия Джузепе Гарибалди, както и на българи – участници в гарибалдийското движение – Георги Раковски, Димитър Общи, Хаджи Димитър и капитан Петко Войвода.

Вдъхновен от личността на Гарибалди и по повод изложбата, италианският художник Алесандро Киараппа рисува портрет на великия революционер. Този портрет остава дарение за българите, показвайки още веднъж взаимното уважение и привързаност между двата народа – италианския и българския. Едновременно с портрета на Гарибалди, Киараппа рисува и още един портрет – на Васил Левски. Двата портрета са рисувани с една и съща техника.

Друг акцент са личните вещи на Паскал Станини – италианец – гарибалдиец, живял след Освобождението в България и работил като служител по ж.п. линията Русе – Варна. Те са предоставени от неговата правнучка Летиция Атанасова.

Изложбата ще гостува в бургаската Историческа експозиция до края на месец март 2024 година.

Галерия