Зам.-кметът Лорис Мануелян (вляво) изненада приятно френската легенда. Снимка Пресцентър Община Бургас

Зам.-кметът Лорис Мануелян (вляво) изненада приятно френската легенда. Снимка Пресцентър Община Бургас

Почетният знак на Община Бургас и дискове с бургаска шлагерна музика ще отнесе със себе си в Женева легендата Шарл Азнавур. Той получи емоционалния дар от заместник-кмета на Община Бургас Лорис Мануелян по време на среща с него в София.

Шарл Азнавур е френски композитор от арменски произход. Той е и певец, писател и актьор. Той е роден в Париж на 22-и май 1924 година в семейството на арменски имигранти. Рожденото му име е Шанур Вахинаг Азнавурян. Докато е още в ранна възраст, неговите артистични родители го въвеждат в света на театъра.

Той започва да пее на 9 години и скоро приема артистичното име Азнавур. За неговия пробив помага Едит Пиаф, която го чува да пее и го взема със себе си на турне във Франция и САЩ. Често наричан "френският Франк Синатра", Азнавур създава песни преди всичко за любовта. Той е написал над 1000 песни и мюзикъли, направил е над 100 записа и е играл в 70 филма. Азнавур пее на 5 езика и е един от най-известните френски певци зад граница, като е изпълнявал песни в Карнеги хол и на други известни места по света.

На 90-годишна възраст, през октомври 2014 г., Шарл Азнавур изнася с изключителен успех двучасов концерт в Москва.

През 1996 година на Шарл Азнавур е отредено място в американската Зала на славата за автори на песни.

През 2009 година певецът се съгласява да стане посланик на Армения в Швейцария (Азнавур живее от 1976 година в Женева).