Красимир Кръстьовски беше главен редактор на всекидневниците Бургас днес и Компас. Снимка личен архив

Красимир Кръстьовски беше главен редактор на всекидневниците Бургас днес и Компас. Снимка личен архив

Почина бургаският журналист Красимир Кръстьовски, пише сайтът faragency.bg, позовавайки се на съобщение на негови близки.

Той е роден на 7 август 1962 г. в град Искър, Плевенска област. Целият му съзнателен и творчески път мина в Бургас..

Завършил "Институт по култура" и "Българска филология" в ЮУ "Неофит Рилски". Има специализация по театрална режисура. Работил в сферата на културата и като журналист в местни и национални издания. Главен редактор на периодичните издания: вестници и списания. Беше главен редактор на общинския всекидневник "Бургас днес". През 2000 година заедно с екипа на "Бургас днес" напусна изданието и създаде друг всекидневник - вестник "Компас", който беше сред най-четените регионални издания в Бургас. Красимир Кръстьовски беше главен редактор и на вестниците "Бургаска поща", "Солено морско", "Родина". Заедно с екипа на вестник "Компас" създаде и едноименното списание, което беше единствено по рода си регионално издание в Бургас и областта. В списанието са гостували изявени бургазлии, като бившия кмет на Бургас Йоан Костадинов, като поетът и драматгург Недялко Йорданов и други.

Красимир Кръстьовски имаше нюх за журналистиката и работеше с едни от най-добрите в професията през 90-те и началото на 2000 година. Той даваше възможност за изява на страниците на "Бургас днес" и след това на "Компас" и на утвърдени кореспонденти на националните ежедневници, както и подаваше ръка на прохождащи в професията. Беше новатор в професията. Под негово ръководство "Бургас днес" беше първият всекидневник, в който журналистите смениха пишещите машини с компютри. Пак той замени големия формат на вестника с таблоидната форма. 

Имаше тънко чувство за хумор и много добро перо. През последните години издаде два свои сборника с разкази - "Извънкласни уроци" и "Зарзалке моя". Въпреки че беше дебют в литературта, книгата му бе номинирана за годишните литературни награди на Община Бургас, включена бе и в конкурсните листи за Националната награда за разказ "Йордан Радичков". Вторият сборник - "Зарзалке моя" бе излезе с финансовата подкрепа на фонд "Култура" на Община Бургас.

Има син и дъщеря. До скоро работеше като учител в ОУ "Христо Ботев" - Бургас.

Поклон пред паметта му!